Romantikus szoba díszítés: mit érdemes róla tudni?

A romantika kifejezést először az 1800-as évek végén Németországban használták először a költészetben, a mozgalom azonban nem csupán irodalmi volt. A stílus ugyanis hamar utat tört magának a belsőépítészetben és a lakberendezésben egyaránt. A romantikus szoba díszítés szeszélyes, érzelemdús, de közben harmóniát és természetességet sugároz. Összegyűjtöttük, mi minden szükséges a romantikus stílus kialakításához otthonunkban.

romantikus szoba díszítés világítás

(Google CCl)

A romantika négy alapelve

Legyen szó irodalomról, művészetről vagy lakberendezésről, a romantika alapvetően négy alapelvre támaszkodik: érzelmek, képzelet, egyéni szabadság és természet. A „romantika” szóról szinte mindenkinek a szerelem jut az eszébe, vagyis logikusnak hangzik, hogy az érzelmek a mozgalom részét képezik. A képzelet szintén roppant fontos szempont – a romantika megrója a hideg, kemény tényeket, helyette inkább a spiritualizmusra, a természetfeletti dolgokra és a mitológiára összpontosít. Ami pedig a szabadságot illeti: a romantikus enteriőr kialakítása részben arról szól, hogy a társadalom elvárásainak ellenére is hűek maradjunk önmagunkhoz.

A legfontosabb alapelv a romantikában kétségtelenül a természet iránti szeretet, az elképzelt erdei szellemektől egészen a lélegzetelállító növényvilágig. Játékos, szenvedélyes és érzelmes, ezért gyakran találkozhatunk természeti motívumokkal a romantikus lakberendezési stílusban. A mozgalom követői úgy gondolják, hogy segítségükkel a fizikai test és a lelki én zökkenőmentesebben tud összefonódni.

Romantikus szoba díszítés: lakberendezési kezdetek

XV. Lajos lengyel divat és baldachinos ágyak iránti rajongása vezette be a romantikát a lakberendezésbe. A romantikus szoba díszítés ebben a korban – ahogy napjainkban is – főként olyan motívumokat foglalt magába, mint pl. madarak, virágok, növények és sárkányminták. Bár a stílus az otthon több helyiségében is megtalálható, a legnépszerűbb a női öltözőkben és a hálószobákban volt.

A 18. század végére a romantikus szoba díszítést mahagóni és sárgaréz vonalakkal tarkította meg a neoklasszicizmus stílusirányzat. A belterek átfogó reformja azonban az 1820-as évek végéig váratott magára. Ekkor született újjá ugyanis a gótika. Innentől a romantikus szoba díszítés elválaszthatatlanul egybeforrott az egyedileg készült (gyakran hatalmas súlyú) bútorokkal. Talán pont azért maradt napjainkban is az egyik legmeghatározóbb irányvonal a belsőépítészetben a romantika, mivel számos más stílussal kombinálható.

Romantikus szoba díszítés napjainkban

A színek

A romantika hagyományosan az angol, a viktoriánus és a francia dizájn egyik jellegzetes vonulata, de remekül párosítható akár rusztikus, vidéki stílusú témákkal is. A romantikus szoba díszítés egyik kulcsa a megfelelő elemek beépítése. Kezdjük először rikító árnyalatok helyett inkább semleges színpalettával! A lágy földtónusok és a világos pasztellszínekkel nem lehet melléfogni. A legnépszerűbb romantikus árnyalatok közé tartozik a fehér, krémszín, lila világos árnyalatai és a poros rózsaszín. Aki mégis inkább kicsit merészebb színekre vágyik, jó választás még a szobába az igazi vörös vagy piros.

romantikus szoba díszítés jellemzői

(Google CCl)

A berendezési tárgyak

A romantikus stílus lakberendezési tárgyainál természetesen elsősorban az egyedi, klasszikus bútorok jöhetnek szóba. Az irányzat a lágyságról szól, így igyekezzünk finoman ívelt, lágy vonalú berendezési tárgyakat választani. A romantikus szobába kiválóan passzolnak a nagyméretű plüss, kárpitozott fotelek, kanapék és ágyak. Felkelthetjük az érdeklődést régi komódokkal, íróasztalokkal is, amelyeket intim módon csoportosítva érzékiséget teremthetünk a helyiségben. A bútorok faelemei a legtöbbször természetesek, sötétre pácoltak vagy meszeltek.

Anyagválasztás

Miután a romantikus enteriőr főleg a nőies vonalakat preferálja, így erre érdemes törekedni az anyagok tekintetében is. Az olyan matériák, mint a sifon, szatén, selyem, minőségi pamut, lenvászon, bársony és a gyapjú mindig nyerő választás. Ha szeretnénk a dekorációba férfias kisugárzást is csempészni, kis mennyiségben nyugodtan használhatunk csíkos mintákat is a hangsúlyosabb darabokon. A feminin fodros, virágmintás és csipkés darabokkal vegyítve így egy igazán kiegyensúlyozott, esztétikus romantikus hatást tudunk kreálni.

Kiegészítők

A kiegészítők igen fontos szerepet játszanak egy romantikus szoba díszítésében. Az ördög a részletekben rejlik: selyem drapériák, redőnyök, extra hosszú áttetsző vagy antik csipkés függönyök mind ezen stílus szinte kötelező velejárói. Egy aranyozott vagy bronz függönykarnissal csodásan mutatnak a szobában a padlón pocsolyázó függönyök. A nagy antik szőnyegek pedig felkeltik az érdeklődést, miközben kényelmet biztosítanak bármelyik helyiségben. Emellett ne feledkezzünk meg a kis, ám annál lényegesebb extrákról sem, amelyek a régmúlt időket idézik, mint pl. madárkalitka, fa tárolóládák, régi bőrönd, vagy egy írógép.

A fentiek mellé kiválóan illenek a különféle csillogó és ragyogó kiegészítők – ezüst tükrök, rózsakvarc kristályok, vagy friss virágok egy gyönyörű arany/kristály vázában. A virágok az élet esszenciáját jelentik a szemnek, de ugyanilyen hatást érhetünk el egy gyönyörű tál rózsaszirommal is. Egy romantikus stílusú szobából nem hiányozhatnak az esztétikus gyertyatartókba helyezett illatos gyertyák sem. A falakat gyakran díszítik olajfestmények, fekete-fehér fényképek.

Romantikus szoba díszítés fényei

A romantikus stílushoz semmiképp ne használjunk erős, vakító fényeket! A lámpatesteknek hangulatos, érzéki és alacsony fényt kell szolgáltatniuk. Erre ideális megoldásnak bizonyulnak az alacsony teljesítményű izzók, valamint egy fényerő-szabályozó kapcsoló. A romantikus és díszes csillárok, asztali lámpákkal sem tévedhetünk, pláne a már említett hangulatos gyertyákkal. A romantika és a tűz kéz a kézben járnak – a kettő kombinációja minden emberben feltüzeli a szenvedélyt és a vágyat.

Érdekesnek találta cikkünket? Akkor olvasson bele Lakáskultúra ötletek: tippek az álomotthon megvalósításához! c. írásunkba is!

Szeretné egy profi lakberendező tanácsait meghallgatni egy kis lakás kialakításával kapcsolatosan? Kérjen tőlünk személyre szóló ajánlatot!