Lakáskultúra ötletek: tippek az álomotthon megvalósításához!

A lakberendezés sokkal többet jelent annál, minthogy kiválasztjuk a nekünk tetsző berendezési tárgyakat. A bútorozás mellett ki kell találni a burkolatok, az anyagokat és a színeket, a világítást és még sorolhatnánk. A következő lakáskultúra ötletek nagy segítséget nyújthatnak azok számára, akik maguk szeretnék berendezni otthonukat. A bejegyzésünkben összegyűjtött iránymutatásokkal a laikusok is képesek lesznek gyönyörű és a tervezett stílushoz passzoló átalakításokat végezni lakókörnyezetükben: jöjjenek a legtutibb lakáskultúra ötletek!

kreatív lakáskultúra ötletek

(Google CCL)

Lakáskultúra ötletek: melyik stílus áll hozzánk a legközelebb?

Mindenekelőtt azt kell szem előtt tartani, hogy az egyes lakberendezési stílusok alapjaiban határozzák meg otthonunk hangulatát. Ahhoz, hogy a végeredménnyel elégedettek legyünk, érdemes átgondolni: melyik lakáskultúra passzol leginkább a személyiségemhez?  Amikor átalakítjuk lakásunk enteriőrjét, ezzel feltétlenül tisztában kell lenni. A lakberendezésben az a varázslatos, hogy – bár bizonyos irányvonalakat muszáj tiszteletben tartani – a különféle stílusok engednek némi átfedést egymás között.

A lakberendezés első lépése a stílus meghatározása. Aki a klasszikus eleganciát vagy a letisztult formákat részesíti előnyben, azoknak valószínűleg nem fog tetszeni egy bohókás, eklektikus dizájn. Mivel pedig a különböző lakberendezési irányzatokkal Dunát lehetne rekeszteni, könnyen összezavarodhatunk a lehetőségek között.

Tipp: mielőtt kiválasztanánk egyet a rengeteg lakáskultúra ötletek közül, érdemes egy kicsit utána böngészni az egyes stílusok jellegzetességeinek. Így jobban behatárolhatjuk azt is, hogy a meglévő és kedvelt bútordarabjaink melyik lakberendezési irányzathoz passzolnak leginkább. Még ennél is jobb megoldás bizonytalanság esetén, ha kikérjük egy hozzáértő szakember véleményét.

A felhasznált színek fontossága

Nyílt titokként tartják számon, hogy a színek az egyik legfontosabb főszereplői környezetünk kialakítása alkalmával. A lakberendezők is tudják ezt, és ennek megfelelően játszanak egy felújítás vagy átalakítás alkalmával az árnyalatokkal. Bizonyos színek például tágíthatják a teret, míg mások aktivitásra – vagy pont passzivitásra – sarkallhatják az ottlakókat. Azonban sose hagyjuk figyelmen kívül, hogy az emberek közérzetére mindenképp pozitív hatással legyen a választásunk. Merüljünk el a színek és árnyalatok világában, mert egy roppant izgalmas része a felújításnak.

Tipp: míg a világosabb árnyalatok, mint például a vanília-sárga optikailag megnövelik a teret, addig egy halványzöld színű szoba megnyugtató hangulatot áraszt magából. A sötét árnyalatok pont az ellenkező hatást érik el, miután térszűkítő hatásuk van. Ha a belmagasság alacsony, érdemes fehérre festeni a mennyezetet, amelytől magasabbnak tűnhet a helyiség. A szoba rendeltetése alapján is kiválaszthatjuk az árnyalatot – egy irodának berendezett helyiségbe például inkább tárgyilagos színeket használjuk, mintsem vibrálókat.

Pár szó a helytakarékos tárolásról

Régen természetesnek tartottuk, hogy a ruhákat és a mindennap használatos holmijainkat a nappaliban található szekrényben tároljuk. Azonban napjaink divatos irányzatainak hódolva manapság az emberek használati tárgyaik és a textíliák nagy részét főként a szobán kívül helyezik el a tágasabb terek érdekében. Opció lehet még a gardrób helyiség, a lépcső alatti részek, a közlekedő, az előszoba.

A legfontosabb, hogy a tárolás legyen praktikus, helytakarékos, és természetesen ne rontson otthonunk megjelenésén sem. Azokat a tárgyainkat, amelyeket sokszor használunk, érdemes nyitott polcon vagy rekeszben tárolni. Azonban a ruhaneműket, a lábbeliket és miegymást inkább tolóajtó mögé rejtsük el – utóbbiak egyébként is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a felhasználók körében.

Tipp: a saját elképzelésből megszülető egyedi bútorok és berendezési tárgyak sosem mennek ki a divatból. Egy megfelelő mesterember képes olyan nem mindennapi alkotásokat kreálni számunkra, amelyekkel kipipálhatjuk a helyszűkéből adódó fejfájást. Amellett pedig, hogy nem lesz többé teher a tárolás, még egy páratlan esztétikájú gardróbbal vagy előszoba szekrénnyel is gazdagodhatunk.

lakáskultúra ötletek konyhához

(Google CCL)

Lakáskultúra ötletek: a bútorok

A színek mellett a másik meghatározó eleme a lakáskultúra ötletek forgatagának a berendezési tárgyak. A méretük, a kialakításuk és a színük is nagymértékben befolyásolják a szoba stílusát és az egész lakás hangulatát. A választott bútor lehet akár egy- vagy többfunkciós, lapra- esetleg készre szerelt, szimpla, dupla és még rengeteg más opció. A lényeg, hogy olyan mellett tegyük le a voksunkat, amelyik megjelenése imponáló számunkra, valamint illeszkedik a szoba dizájnjába.

Tipp: amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy a kinézett lakberendezési stílushoz milyen bútor illene, bízzuk magunkat egy lakberendezőre. A hivatásos szakembertől kapott tanácsokban maximálisan megbízhatunk, a felvértezett tudással pedig sokkal magabiztosabban tudunk majd dönteni. Legyen szó modern vagy antik berendezési tárgyakról, egyedi bútor készítéséről vagy egy régi darab restaurálásáról, az nagy valószínűséggel díszes éke lesz otthonunknak.

Hogyan rendezd be álmaid konyháját?

A tökéletes konyha minden ember számára mást jelent. Azonban a napjainkban sugárzott temérdek gasztro-vetélkedők, szakácsműsorok és kulináris fesztiválok azt eredményezték, hogy egyre több amatőr próbálja ki tehetségét a tűzhely mellett. Vagyis egy mai modern konyha immár sokkal többet jelent, mint a főzés és az étkezés helyszíne – hamisítatlan főzőművészeti alkotások születésének lett a színtere, ahol szabadjára engedhetjük fantáziánkat és kreativitásunkat. Ahhoz pedig, hogy igazi konyhagurukká váljunk, feltétlenül szükséges a megfelelő környezet.

Tipp: a biztonságos és hatékony főzőcskézéshez legelőször is gondoskodjunk elegendő megvilágításról. Ez vonatkozik mind az általános, mind pedig a lokális fényekre. Másodsorban körültekintően igyekezzünk megválasztani a konyhába a burkolatokat és felületeket, valamint azok színét is. Az árnyalatok esetében érdemes kiindulni a nagyobb felületekből, mint amilyen a padló vagy a fal. A világos tónusokkal nem tudunk nagyon mellé lőni, és ugyanez vonatkozik a steril hatást keltő fémszínre vagy a szürkére. Ha szeretjük a rusztikus lakberendezési stílust, dobjuk fel a konyhát élénk árnyalatú kiegészítőkkel, mint például csuprokkal, fűszertartókkal és színes bögrékkel.

Az eszményi lakáskultúra ötletek igen széles skálán mozognak, ezért nem könnyű bennük kiigazodni. Azonban gondos utánajárással, valamint a megfelelő iránymutatással mindenki képes megalkotni álmai otthonát – mindössze kitartás és egy kis kreativitás kell hozzá.

Érdekesnek találta bejegyzésünket? Akkor talán kíváncsi a Bőrbútor javítás házilag: tippek és trükkök című írásunkra is! 

Szeretné egy profi lakberendező tanácsait meghallgatni egy kis lakás kialakításával kapcsolatosan? Kérjen tőlünk személyre szóló ajánlatot!