Retro lakberendezés: letűnt korok stílusa modern köntösben

A retro mindig is a fiatalok és lázadók stílusa volt, és filmekben, sorozatokban, sőt még az öltözködésben is nagy népszerűségnek örvend mind a mai napig. Ezen 50-es, 60-as, 70-es és 80-as évek Amerikáját idéző irányzat igazán nosztalgikus, vidám és játékos hangulatot csempész mindenhová. Így nem csoda, hogy a retro lakberendezés napjaink otthonaiba is befészkelte magát.

Vintage vagy retro lakberendezés?

A retro stílus lakberendezés szempontjából különbözik a vintage irányzattól, holott gyakran összekeverik a két fogalmat. Bár sokszor használják egymás szinonimájaként őket, van egy lényeges különbség a kettő között: míg a retro jól behatárolt korszakokat (60/70/80-as évek) jelent, addig a vintage-ban ezeket tudatosan összevegyítik. A zavarodottságot csak tovább tetézi a tény, hogy Magyarországon a vintage inkább az 1800-as évekre, valamint a századforduló időszakára vonatkozik. Vagyis hazai viszonylatban a kopottas és valóban használt tárgyakra vonatkozik. A retro viszont az általa behatárolt korszakokra jellemző rendhagyó design bútorokat és formákat jelenti.

retro lakberendezés jellemzői

A retro lakberendezés jellemzői

Ezen stílus egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag nincsenek szabályai, valamint számos stílus kiválóan fűszerezhető vele. Miután az 50-es évek óta számtalan irányzat megjelent, így rendkívül sokféle díszítőelem megjelenik a retro-ban. Más szóval bárki a saját ízlése szerint alakíthatja ki otthona enteriőrjét anélkül, hogy kívül esne a stílus karakterisztikáin. A legfontosabb egy kellemes és hangulatos összkép kialakítása, amelyek kellemes nosztalgiával töltik meg az ember szívét. A választás szabadságának nyugalmával saját jövőbeli retro stílusú otthonunk kialakításának csak a képzeletünk szabhat határt!

Egy retro stílusban berendezett házban vagy lakásban gyakoriak az impulzív, szokatlan dizájnelemek. Ezekhez legtöbbször sima lekerekített, valamint csillogó felszínű tárgyak társulnak. Ami a retro lakberendezés mintázatait illeti: csíkok, pöttyök, hullámok, csillagok, sokszögek, leopárd vagy zebra minta és virágok minden mennyiségben megtalálhatók a különféle lakástextíliákon, falakon vagy a szőnyegeken. Ha már az anyagoknál tartunk: a retro lakberendezés szakít a természetes matériákkal. A legkedveltebb alapanyagok között említhető a műanyag, fém, króm, műbőr stb.  

tipikus retro lakberendezési tárgyak

A retro-ban az erőteljes és élénk színek dominálnak, mint pl. narancssárga, piros, kék, sárga, zöld, barna, fekete, fehér, rózsaszín, szürke és ezek árnyalatai. A fiatalos lendületet meg inkább ki lehet emelni, ha ezen színeket párosítjuk és nagyvonalúan használjuk őket. Egy retro szoba bohókás, játékos hangulatához praktikus, egyszerű retro lakberendezési tárgyak illenek – kerekített, gömbölyű sarkok, illetve sima, lakkozott felületek egy-két formabontó, futurisztikus megjelenésű darabbal. Példaként említhetők a kagyló alakú székek, gömb lámpabúrák, kerekekkel ellátott bútorok és hasonló mozgalmas formák.

Milyen stílusjegyek jellemzők az egyes retro korszakokra?

Retro lakberendezés az 50-es években

Az 50-es évekbeli retro stílus még a klasszikus tervezési elvek mintájára épül, ezért még manapság is elegánsnak hat. Ekkortájt kezdtek el kísérletezni Amerikában a merészebb dizájnelemekkel. Megszületett az amerikai stílusú konyha, a különböző exkluzív megjelenésű tapéták valamint a vinyl padló, így ezekkel is gyakran találkozhatunk a retro-ban. A hagyományos színek (pl. sötétbarna, olíva, bézs, sötétkék, mustársárga) mellett pedig egyre inkább teret hódítanak a retro irányzatra oly jellemző vibráló árnyalatok is.

Retro az 60-as években

Ebben az időszakban egy jelentős váltás következett be a lakberendezés világában. Az eddig elegánsnak, harmonikusnak tetsző árnyalatok háttérbe szorultak, az embereken úrrá lett a világűr felfedezésének gondolata és a hippimozgalom. Előtérbe kerültek a szokatlan alakzatok, a keleti minták, majd megjelentek a kirívó kiegészítők. Ezek között említhetők például a babzsákok, a nagyobb méretű falidíszek és feltűnő szőnyegek, a lávalámpák, kagylófotelek stb.

Retro lakberendezés a 70-es években

A 70-es évek retro stílusáról lehet előszőr azt mondani, hogy kiforrott. A meghatározó árnyalatok a narancssárga, a barna és a mélyzöld színek. Remekül kiegészítik egymást az 50-es évekbeli nyugodt, visszafogott szövetbútoraival, valamint a szokatlan, fényes dekorelemekkel. Ehhez a korszakhoz számtalan ikonikus retro mintázat köthető, amelyek mind a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek.

Retro a 80-es években

A retro számára egyfajta törésvonalat jelentettek a 80-as évek – mind a művészetben, mind a lakberendezésben egyfajta konstruktív káosz figyelhető meg. Megjelentek a neonfények, a színes bárszékek és a jövőbe mutató fotelek. Az eddigi kecses, ívelt formák új, szélsőséges megjelenésben pompáznak a szögletek idomok mellett. Jellemzők erre a korszakra a pasztell- és rágógumi színek, valamint a napjainkban már kissé furcsának ható mozaikcsempék.

Pop art

A pop art a retro lakberendezés egy sajátos megnyilvánulása, amelyben elsősorban az eklektika és a kontrasztok dominanciája jellemző. Ezen stílus ugyan az 50-es évek Angilájából származik, de igazán a 60-as évek Amerikájában forrta ki magát. Igazából a „hagyományos” retro-tól nem nagyon üt el a pop art, egy-két eltérés azért mégiscsak megmutatkozik – az Andy Warhol féle színes, képregényszerű arcképek, rajzfilm karakterek és hírességek faliképei például kötelező elemek. Ettől eltekintve azonban ugyanúgy előfordulnak a retro lakberendezés klasszikusnak számító elemei, pl. futurisztikus berendezési tárgyak vagy elegáns vintage bútorok.

Retro lakberendezés napjainkban

Napjaink modern retro stílusa nem kimondottan igyekszik egyik kor jellegzetességeit sem magára erőltetni, sokkal inkább merít mindegyikből. A lakberendezés szempontjából a praktikum, a melegség és a kényelem a meghatározó. Színválasztásnál bátran nyúlhatunk a hamisítatlan vibráló retro árnyalatokhoz! Valószínűleg nincs még egy ilyen irányzat, amelyik már-már megköveteli a mustársárga és az élénkpiros használatát csakúgy, mint a mélykék vagy a neonzöld. 

Ami az anyaghasználatot illeti: a retro lakberendezésben megszokott műanyag, fém és műbőr vonalon haladva nem tévedhetünk nagyot. De akkor sem követünk el kapitális baklövést, ha fa és szövet/bársony használata felé húz a szívünk. Minták tekintetében számos remek opció közül válogathatunk, legyen szó klasszikus retro mintázatról vagy újra gondolt, modern változatairól.

retro lakberendezés színei

A retro lakberendezés bútorainál szintén elindulhatunk a klasszikus darabok irányába, mint a fa alapú szövetkanapék, székek, fotelek, kisasztalok, dohányzóasztalok. Természetesen egyaránt kiváló választásnak bizonyulnak a futurisztikus kinézetű berendezési tárgyak is. Elég a konyhába egy-két bárszék vagy retro étkezőfotel, és máris sikerült megidéznünk a 60-as évek Amerikáját! Végezetül a kötelező dizájnelemek közé tartozik a már említett pop-art stílusú képek, de akár egy antik rádió vagy lemezjátszó is gondoskodhat a hamisítatlan retro hangulatról. Ne feledjük – a retro lakberendezés kialakításánál csak a képzeletünk szabhat nekünk gátat!

Érdekesnek találta bejegyzésünket? Akkor olvassa el lakáskultúra ötleteinket is!

Szeretné egy profi lakberendező tanácsait meghallgatni egy kis lakás kialakításával kapcsolatosan? Kérjen tőlünk személyre szóló ajánlatot!