Lakberendezési stílusok a nagyvilágból

Szinte megszámlálhatatlan a lakberendezési stílusok száma, így nem csoda, hogy könnyű belezavarodni. Amikor elkezdjük berendezni álmaink otthonát, megesik, hogy nem tudjuk hol is fogjunk hozzá, mert a stílusok közötti eligazodás bizony sokszor nehézkes. A teljesség igénye nélkül íme néhány hazánkban is népszerű variáció a lakberendezési stílusok közül:

Japán mintájú lakberendezési stílusok

A lakberendezési stílusok közül talán ez az, amelyiket egyből fel lehet ismerni. Alacsony, egyszerű vonalvezetésű bútorzat és már szinte minimalistának tűnő berendezés jellemzi ezt az irányzatot.

Szekrények helyett gardróbokat érdemes a keleti jelleg hangsúlyozása érdekében választani, ülőalkalmatosságként alacsony támaszú kivitellel tudjuk még inkább hangsúlyozni a keletiességet. A lakásban a terek elválasztására pedig szóba sem jöhet más egy ilyen berendezésű otthonba, mint a tolóajtó.

japán mintájú lakberendezési stílusok

A japánok igyekeznek nagyon szoros harmóniában lenni a természettel, ez a színválasztásukon is látszik. A meghatározó anyagok között említhető a fa – fenyő, mahagóni, juhar – valamint nem hagyható ki a bambusz sem. Még függöny helyett is inkább a bambuszroló vagy a lapfüggöny dominál. Dekorációk szempontjából főleg növények, valamint a kézzel készített és gondosan megmunkált darabok jellemzik a stílust.

Főbb színeinek az eddigiek alapján már gyanítható, hogy a természet adott ihletet: a fa barnájának és a növények zöldjeinek különféle árnyalatai. Ha egy kicsit merészebbek akarunk lenni, de meg akarjuk tartani a keleti hatást, a fekete-vörös kombinálásával is elérhetjük ugyanezt.

Spanyol lakberendezés

A spanyolok tűzről pattant és energikus habitusára gondoljunk, amikor ebben a stílusban gondolkodunk, legyen szó akár színválasztásról, akár berendezésről. Az élénk, tüzes, energikus meleg színek dominálnak, mint a piros, narancs, a sárga különböző árnyalatai, amelyet bézzsel, arannyal, lazacszínnel ellensúlyoznak. Fontos megjegyezni, hogy – különösen ennél a lakberendezési stílusnál – a kevesebb néha több.

A bútorok anyaghasználatánál a természetes matériákat részesítsük előnyben: a fa, kovácsoltvas, üveg, és a kő remek választás, de a kerámia is népszerű a spanyol stílusnál. Ezeknek az anyagoknak a hűvös árnyalatait élénk színű, növényi motívummal díszített lakástextillel tudjuk ellensúlyozni. Nagyon lényeges a mediterrán lakberendezési stílusnál a napfény, ezért igyekezzünk áttetsző, levegős és könnyed függönyöket elhelyezni. Egy fonott fotellel és pár színes képpel, egyéb kiegészítőkkel – gyertyatartókkal, cserepes növényekkel – igazi spanyolos életérzést varázsolhatunk otthonunkba.

Lakberendezési stílusok a világban

Olasz lakberendezési stílus

Az olasz lakberendezési stílus esetében a kifinomultság az első. Miután ez a nemzet híres a minőségi bútorkészítésről, így a berendezési tárgyaik esetében is ezeknek a kiemelésére kell elsősorban összpontosítani. A bútorok robosztusak és jellemzően tömör fából készülnek, akárcsak a székek és az asztalok. Utóbbiakat általában valamilyen drága és minőségi anyaggal kárpitozzák, de nem ritka a bőr sem.

Központi helyiség az olaszoknál a konyha, mivel szeretnek nagyokat enni és beszélgetni, ezért nagy hangsúlyt fektetnek ennek a helyiségnek a kialakítására. Középre egy méretes, rusztikus, fa étkezőasztal kerül, a konyhabútoroknál is elsősorban a természetes anyagok a meghatározók. Főként kosarakat és kerámiából készült tárolókat használnak, a polcok nyitottak. Amikor belépünk egy olasz konyhába egyből látszik, hogy ott bizony sok a közös családi étkezés, mivel egyáltalán nem mondható makulátlannak. Ám pont ez adja azt a melegséget, amit egy olasz stílusban berendezett otthon során keresünk.

olasz lakberendezési stílusok

A harmadik Dél-európai: görög mintájú lakberendezési stílus

A görög lakberendezési stílus a harmadik dél-európai mediterrán lakberendezési stílus a spanyol és az olasz mellett. A görög merőben különbözik az előző két vonulattól: itt a letisztultság, az egyszerűség a meghatározó, és a színhasználat is teljesen eltérő. Amikor belépünk egy helyiségbe, rögtön szembetűnik a nagy tér, mivel igen kevés, egyszerűen és funkcionálisan kialakított bútorzatot használnak.

Miután ebben a régióban nagyon meleg van, a forróság ellensúlyozására nagyrészt fehérre és világoskékre festik a falakat, amiket leander és rózsaszín árnyalatú székekkel, asztalokkal egészítenek ki. A falak felülete sokszor nem egyenletes, hanem göcsörtös, rögös.

görög lakberendezési stílus

A fürdőszobában és a hálóban sem találkozhatunk sok kiegészítővel. Előbbinél előszeretettel használnak mozaikokat, amiket kövekkel és kavicsokkal díszítenek. Utóbbinál a nagy méretű, fából készült ágy felett baldachint szoktak elhelyezni, erre általában a rovarok elleni védekezés az elsődleges oka, nem feltétlenül a dekoráció.

A francia lakberendezési stílus

Amikor a francia lakberendezés stílus kerül szóba, mindenkinek a finom elegancia, az ezüstös csillogás és a patinás kopottság egyensúlya jut eszébe. Fontos jellemzője, hogy a bútorok feltűnőek, és még akkor is minőséginek tűnnek, ha azt egy használt bútorkereskedésben vásároltuk. Még segít is a stílusnak, hogy ha a székek, asztalok és szekrények egy kicsit renováltak, ettől ugyanis antik kifinomult hatást kelt az otthon.

Az anyagok és színek is az eleganciát igyekeznek visszatükrözni. Előbbieknél a finom kelmék, a kasmir, a puha gyapjú, vékony pamut, bőr a meghatározó, dekorációként az ezüstözött tárgyak és üveg-kerámia darabok a favoritok. A színek tekintetében mindenképpen világosak közül válasszunk: a mályva árnyalataitól kezdve a halvány kéken át az ezüstös pasztellig bátran alkalmazható. Emellett a fehér összes árnyalata tökéletes ezen színek kiegészítésére egy francia stílusban berendezett otthonban.

francia lakberendezési stílusok

+1 a lakberendezési stílusok közül: a retró

Az ilyen otthonok jellemzően bohókásak, játékosak és a megszokottól eltérő szín- és formavilággal vannak berendezve, tükrözve a fiatalok és lázadók stílusát. Miután a retró irányzatnak nincsenek kőbe vésett szabályai, így mindenki nyugodtan kiélheti rajta kreativitását. A színek vibrálóak és kirívóak, általában élesen elütnek egymástól: a piros, sárga, barna, pink, kék, zöld, illetve ezek különböző árnyalatai. Mintázatok a kockástól, pöttyöstől és csíkostól kezdve a hatalmas mintákig és karikatúrákig mindent bátran lehet használni a szőnyegeken, függönyökön és a falakon.

Lakberendezési stílus típusok

Bútorok tekintetében a lekerekített formák, gömbölyített vonalak a jellemzőek, amelyek egyszerre praktikusak és könnyedek. Amikor egy retró stílusban berendezett lakásba belépünk, gyakran találkozhatunk formabontó elemekkel: kagylófotellal, csengő alakú lámpával, geometrikus formájú asztalokkal. Anyagok tekintetében merőben eltér a mediterrán lakberendezési stílusoktól, főleg műanyag, műbőr, fém, króm a jellemző, de megtalálhatóak a lakkozott berendezési tárgyak is.

Rengeteg módon tehetjük egyedivé és otthonossá lakhelyünket. Még számos más fajta lakberendezési stílus létezik szerte a világban, amikről nem esett szó, ám mindegyik fajtának a kialakításánál hasonló kifinomultsággal és körültekintéssel érdemes eljárni. Felkeltette érdeklődését lakberendezési stílusokról szóló cikkünk? Ha igen, ajánljuk figyelmébe a skandináv lakberendezés alapjairól szóló bejegyzésünket is!

Szeretné egy profi lakberendező tanácsait meghallgatni egy kis lakás kialakításával kapcsolatosan? Kérjen tőlünk személyre szóló ajánlatot!