Textilbőr javítása házilag: hogyan fogjunk hozzá?

Amit egykoron egyszerű textilbőrnek neveztek és hidegnek, ragadósnak, merevnek ítéltek, azóta nagy átalakulásokon ment keresztül. A modern textilbőr anyagok jóval tartósabbak, és sokkal jobban hasonlítanak az igazira. Azonban ha nem ápoljuk megfelelően, hajlamos megrepedezni, majd nem sokkal később előkerülnek a szakadások és egyéb defektek. A szakadt vagy repedezett textilbőr javítása házilag is elvégezhető, azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan fogunk hozzá. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és lépéseket, amelyekkel ismét csodaszéppé varázsolhatjuk szeretett textilbőr bútorunkat.

textilbőr kanapé javítása

(Google CCl)

Textilbőr javítása: milyen felszerelésekre lesz szükség?

  • Kárpitos kellékek
  • Olló vagy szike
  • Dörzsölő alkohol (nem kötelező)
  • Tiszta, puha kendő
  • Vászon
  • Csipesz
  • Töltőanyag (nem kötelező)
  • Hajszárító (nem kötelező)
  • Hulladék bőr vagy textilbőr darab

Textilbőr javítása házilag: a felület csiszolása, tisztítása

A szakadt textilbőr javítása egy finom csiszolással kezdődik – azonban csak akkor csiszoljuk le a szakadt felületet, ha a felület kopott vagy repedezett. Finoman végezzük el a műveletet a bőrjavító készletben található csiszolókorong segítségével. A készülék hiánya esetén használhatunk finom szemcsés csiszolópapírt is. Ez segít letakarítani a felületről az esetleges olajokat és szennyeződéseket, valamint eltávolítani a lazább szálakat a simább textilbőr javítás érdekében.

Miután ezzel megvagyunk, töröljük át a kezelt és szakadt területet a bőrjavító készletben mellékelt tisztítószerrel. Ha a szett nem tartalmaz ilyet, alternatív megoldásként használhatunk dörzsölő alkoholt és puha ruhát, de vigyázzunk! Az alkohol ugyanis szárítja a felületet, amely elősegíti az anyag kiszáradását és megrepedését. Előkészítés során lehetőleg tartózkodjunk a felület túlterhelésétől – ne essünk túlzásokba sem a szer mennyiségét, sem pedig a tisztítás intenzitását illetően.

Helyezzünk vászon hátlapot a szakadás mögé

A következő művelet, hogy levágjuk a kiálló éleket, ajkakat. Lehetőleg használjunk kicsi, éles ollót vagy más precíziós vágópengét (pl. szikét), amennyiben rendelkezésre áll. A befejezés után törekedjünk a minél simább felületre, hogy a textilbőr javítás a lehető legfoltmentesebb legyen, és minél kevésbé feltűnő.

Vágjunk egy darab vászondarabot a szakadásnál kissé nagyobb méretűre, mint maga a szakadás. Az apró lyukak esetében elhanyagolható ez a lépés – egy pici hézagnál ugyanis nincs szükség vászon hátlapra. Csak azért, hogy a levágott vászondarab beleférjen a lyukba, nem ajánlott jobban felhasítani a műbőrt. Tökéletesen alkalmas a készletben található anyag, vagy egy boltban vásárolt textildarab. Helyezzük a vászondarabot a szakadásba, majd lapítsuk ki egy csipesz segítségével.

Textilbőr javítás házilag: ragasztás

Ha kétrészes javítókészletet használunk a textilbőr javítás során, bátran keverjük össze a javító ragasztót a mellékelt színezőanyaggal egy keverőtálcában vagy csészében. A keveréshez kövessük a gyártó utasításait. Amennyiben egykomponensű, színezék nélküli ragasztójavító formulát használunk, akkor eltekinthetünk ettől a lépéstől. Spricceljük vagy kenjük szét a javítóragasztót a szakadás szélei alá egy kis szerszámmal attól függően, hogy egy-vagy kétkomponensű a formula.

Ezután a teljes szakadást szegélyezzük a ragasztóval, hogy a vászon hátlap hozzátapadjon a nyílás széleihez. Nyomjuk a textilbőr széleit a vászonhoz, majd tartsuk ott pár percig a terméken található utasításoknak megfelelően, amíg a ragasztó meg nem szárad. Így a textilbőr javítás végeztével az eredmény természetesnek fog hatni.

szakadt textilbőr javítása

(Google CCl)

Végső műveletek

Amennyiben a lyuk mély és az első ragasztóréteg besüppedtnek tűnik, vigyünk fel a sérült felületre töltőanyagot. Ehhez használjuk a bőrjavító készletben található terméket – kenjük szét az anyagot, majd melegítsük fel egy hajszárítóval (vagy kövessük a gyártó utasításait). Ezt addig ismételjük, ameddig a felületek egy szintre kerülnek. Miután befejeztük a szintezést, egy szivacs segítségével vigyük fel a mellékelt színezőanyagot, és az előírtak szerint csiszoljuk simára.

Ha nem használtunk töltőanyagot, spricceljünk vagy kenjünk egy második ragasztóréteget az első rétegre. Simítsuk el a széleket – igyekezzünk gyorsan dolgozni, mielőtt a ragasztóból nem marad más, mint egy ragadós, ragacsos szennyeződés, amelyet már nem fog tudni beleolvadni a textil környezetébe. Ezután fektessünk egy darab szemcsés papírt (amennyiben a készlet tartalmaz ilyet), és jó erősen nyomjuk bele a javításba. Egy-két perc várakozás után húzzuk le a papírt, hogy a felületen bőrszemcsés mintát hagyjon. Alternatív megoldásként ugyanezen hatás elérése érdekében nyugodtan használhatunk bőrt is.

Textilbőr javítás: hasznos tippek

Érdemes a textilbőr javítás előtt egy darab bőrön, műbőrön vagy hasonló anyagon gyakorolni, mielőtt élesben a kanapéra vagy a fotelre helyeznénk a javítóanyagot. Ha valóban szép és tartós végeredményt szeretnénk elérni, leteszteljük le mind a búrjavító készletet, mind újonnan megszerzett tudásunkat. Egyes szakadások vagy anyagok ugyanis könnyebben javíthatók, míg mások nehezebben. A művelethez lehetőleg mindig melegítést nem igénylő formulát használjunk, és alkalmazzunk alátétet is. Vásárlás előtt a termék leírását figyelmesen tanulmányozzuk, hogy megbizonyosodjunk, kompatibilis-e a textilbőrrel.

A legfontosabb azonban természetesen a megelőzés. Bár a textilbőr javítás egy idő után elkerülhetetlenül szükséges lesz, nagymértékben elodázhatjuk a karbantartási munkákat bútorunkon a megfelelő kondicionálással. Ha rendszeresen és gondosan ápoljuk textilbőr berendezési tárgyunkat, még sokáig élvezhetjük annak gyönyörű esztétikáját és kényelmét. Ha viszont elérkezett a restaurálás ideje, mi pedig bizonytalanok vagyunk magunk elvégezni a műveletet, a legbiztosabb szakember segítségét kérni. Hasznosnak találta cikkünk? Akkor talán érdekelheti romantikus szoba díszítésről szóló írásunk is!

Mi felújítjuk régi bútorait! Kérjen tőlünk ajánlatot akár helyszíni felmérésre!