A minimalista lakberendezés alapjai: mit érdemes tudni róla?

Tiszta vonalak, sima formák, funkcionális belső terek – ezek azok a kifejezések, amelyek elsőre eszünkbe jutnak a minimalista lakberendezés jellemzésekor. Egy nyugalmat és egyszerű szépséget sugárzó stílusról van szó, azonban ezt a megjelenést a látszatnál nehezebb megvalósítani. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segítségével hamisítatlan minimalista lakberendezést alakíthatunk ki otthonunkban!7

minimalista lakberendezés kialakítása

Egy kis történelem

A mai formájában ismert minimalista lakberendezés csak a 20. század vége felé vált igazán népszerűvé. Eredete a japán belsőépítészetből származik. A távol-keleti otthonokban a „Ma” egy nagyon fontos elem: magyarul „ürességnek” vagy „csendnek” fordítható. Ez az elv a helyiségben rendelkezésre álló tér és a bútorok közötti egyensúlyon alapul. A japánok úgy tartják, hogy egy rendetlenségtől mentes, tiszta helyiség nyugtató hatással van a szervezetre.

Mit takar pontosan a minimalizmus?

Manapság a legtöbb ember tisztában van a minimalizmus fogalmával, amely magában foglalja a dolgok legelemibb formájára történő lecsupaszítását. Az egyik legfontosabb jellemzője ugyanis, hogy kiemeli az ingatlan vonzó jellemzőit azáltal, hogy nem zsúfolja a teret. A művészettől kezdve az életstíluson át a belsőépítészetig gyakorlatilag bármire alkalmazható, így nem véletlen egyre növekvő népszerűsége.

A stílushoz tartozik, hogy a leglényegesebb elemeket használja fel egy egyszerű és letisztult tér kialakításághoz. Elsősorban monokróm színpaletta jellemzi, amelyben a színek hangsúlyozásra is szolgálnak. Ötvözi a nyitott tereket, a sok természetes fényt és a funkcionális bútorokat, miközben néhány esszenciális elem formájára, árnyalatára és textúrájára összpontosít. A minimalista lakberendezés sarokkövei:

 • A kevesebb több
 • Mindennek megvan a maga helye és célja
 • Fókuszáljunk a funkcionalitás térhasználatra
 • Elegendő
 • Tiszta, egyszerű vonalak
 • Szobrászati formák
 • Reflektorfényben a kézművesség
 • Elegendő természetes fény
 • Légies belső kialakítás
 • Óvakodjunk a felesleges díszítéstől
 • Monokróm színpaletta
 • Hangsúlyozás a színekkel
 • Jól megválasztott anyagok használata (pl. beton, acél, üveg, fa)
minimalista lakberendezés színei

A minimalista lakberendezés lényeges dizájn elemei

Csakis a legszükségesebb dolgok

A minimalista lakberendezés csak a leglényegesebb elemeket használja, nevezetesen a fényeket, a tiszta geometriai formákat és a gyönyörű matériákat. Mindezt nyitott elrendezésben valósítja meg, hogy a szabadság és kikapcsolódás érzését keltse. Nincsenek túlzott díszítések és fölösleges cicomák – cserében viszont az a néhány felhasznált letisztult műalkotás könnyededén és harmonikusan illeszkedik a környezetbe. Ez lehet egy szépséges váza az étkezőasztalon, vagy egy dekoratív festmény a nappali falán.

Minimalista lakberendezés: tiszta vonalak

A minimalista bútorok és kiegészítők elsősorban a funkcionalitásra és a praktikumra helyezik a hangsúlyt. Még a lapos, sima felületekkel és az erős, letisztult vonalakkal is merész koncepciókat lehet alkotni, amelyek kiemelik az egyes elemeket. A berendezési tárgyaknál is el lehet felejteni a mintákat és a részletgazdag díszítést, helyettük inkább a formák tisztasága és egyszerűsége dominál. A tiszta asztallapok és csupasz falak minimális műalkotásokkal – beleértve a papírhalmok és csecsebecse-gyűjtemény kiiktatását – a minimalista lakberendezés elengedhetetlen tényezői közé sorolhatók.

Monokróm színpaletta

A minimalista lakberendezés esetében jellemzően egy szín és annak különféle árnyalatai kerülnek előtérbe. Ha hasonló stílusú belső teret szeretnénk kialakítani odahaza, igyekezzünk világos, természetes és elegáns színt használni, a fehér, a bézs és a hideg/melegszürke mindig remek választás, valamint a különféle lágy aqua-tónusok.

Minimalista lakberendezés: tegyük melegebbé és barátságosabbá a teret!

A minimalista terek rögtön felismerhetők éles, tiszta, rendetlenségtől mentes és monokromikus megjelenésükről. Emellett a tér zsúfoltságának megszüntetése segít az elmében is megteremteni a nyugalmat. Néhány minimalista dizájnnál azonban fennáll a veszélye, hogy egy kissé lélektelenné válik tőle a belső tér. Ennek elkerülése érdekében és a barátságos hangulat megteremtésében érdemes néhány apró simítást végezni. L2egyen szó a hálószobáról, a nappaliról vagy a konyháról, íme néhány tipp, amellyel otthonosabbá varázsolható egy minimalista helyiség:

A különféle árnyalatok és textúrák kombinálása

A monokróm színpaletta használatakor könnyű beleesni abba a hibába, hogy a tér végül hidegnek hasson. Ha azonban összevegyítünk különféle árnyalatokat és textúrákat – pl. lenvászon hatású tapéta és puha gyapjúszövetek -, azzal megnyugtató érzést csempészhetünk a helyiségbe. Tipp: a fürdőszobában játszhatunk a csempemintázatok textúrája és erezetével, míg a fa kiegészítőkkel tompíthatjuk az éles, fehér vagy beton elemeket.

minimalista lakberendezés jellemzői

Próbáljunk ki többféle textíliát!

A textíliák textúrát adnak, emellett dimenziót és melegséget biztosítanak a belső térnek. A lenből, gyapjúból és pamutból készült drapériák, ágyneműk, párnák és szőnyegek csak néhány példa arra, hogyan adhatjuk meg a kényelmet és nyugalmat a helyiségben. Mindezt úgy érhetjük el, hogy közben megmaradhatunk a minimalista lakberendezés keretei között.

Melyek a minimalista lakberendezés előnyei?

Mindenkinek más az ízlése és a preferenciái, amikor belsőépítészetről van szó. Egyesek a romantikusan díszített szobákat és pazarul dekorált bútorokat szeretik, míg mások a minimalista dizájnt részesítik előnyben a maga egyszerű, funkcionális elrendezésével. Bár az is szép, ha a helyiségben sok a berendezési tárgy és esztétikai elem – gyakran azonban a minimalista stílus jobb választás, különösen egy szűkebb városi lakás esetében. Lássuk, melyek a legnagyobb előnyei:

Gazdaságos

Ha a minimalista kialakítású belső terek mellett tesszük le voksunkat, kevesebb pénzt kell majd költenünk annak megvalósításához. Ennek az az oka, hogy nincs szükség sok lakberendezési tárgyat vásárolni, csupán a legalapvetőbb kellékeket. Ez lehetőséget ad arra is, hogy a már meglévő tárgyaink között szortírozzunk egy kicsit: a menthető bútorokat restauráltathatjuk, míg a szükségtelen dolgokat pedig tovább értékesíthetjük. Ezek alapján elmondható, hogy egy minimalista lakberendezés megtervezése ésszerű anyagi keretek között megoldható.

Relaxáló környezet

A minimalista belsőépítészet további előnye, hogy egy nyugodt, hangulatos környezetet teremthetünk. Egy zsúfolt szoba egy idő után nyomasztó és kaotikus lehet, amely lehangoltságot és szomorúságot von maga után. A minimalista dizájn kombinálja az eleganciát és a funkcionalitást, amitől kipihentnek, relaxáltnak és boldognak érezhetjük magunkat. Ez annak köszönhető, hogy a minimalista szoba zűrzavarmentes, emellett tele van fénnyel és levegővel.

Könnyen tisztán tartható

Igazi kihívást jelent egy olyan helyiséget tisztán tartani, amely tele van rengeteg bútorral és dekorációs elemmel. Ráadásul sokkal hasznosabban is eltölthetnénk azt az időt és energiát, amit ilyenkor a takarításra, portörlésre fordítunk. A minimalista stílusú szobákat azonban kevés bútor és tárgy jellemzi, így értelemszerűen leegyszerűsödik azok tisztán tartása.

Érdekesnek találta bejegyzésünket? Akkor olvassa el cikkünket a feng shui lakberendezésről is!

Szeretné egy profi lakberendező tanácsait meghallgatni egy kis lakás kialakításával kapcsolatosan? Kérjen tőlünk személyre szóló ajánlatot!