Feng shui lakberendezés

A távol-keleti térkialakítási elvet, a feng shui-t Távol-Keleten már évezredek óta alkalmazzák sikeresen, és a nyugati országokban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A feng shui lakberendezés lényege a harmónia kialakítása környezetünkkel, valamint az energia szabad áramlása életterünkben. Ezen stílus a régi bevált, józan ész diktálta gyakorlati szabályokat követi, amelyeket könnyedén a saját kultúránk és hagyományaink képére formálhatunk. Lássuk, hogyan is néz ki napjainkban egy feng shui lakás berendezése!

feng shui lakberendezés nappali

(Forrás: Pixabay.com)

Lakberendezés feng shui módra: az alapelvek

A legfontosabb a feng shui esetében, hogy az energia (csí) akadálymentesen áramolhasson a belső térben. Lényegében arra kell ügyelni, hogy az egyes útvonalak zavartalanok legyenek egyik szobából a másikba, és egy adott helyiségen belül is. Más szóval a bútorok ne akadályozzák a szabad mozgást otthonunkban. Ajánlott először megfigyelni az útvonalakat a lakáson belül, és ahhoz igazítani a berendezési tárgyakat.

A feng shui lakberendezés a bútorok tekintetében nem a mennyiségre, sokkal inkább azok elhelyezésére helyezi a hangsúlyt. Ha utóbbinál ugyanis nem körültekintően járunk el, könnyen negatív irányba befolyásolhatjuk az energia áramlását. Igyekezzünk a bútorok elrendezését úgy kialakítani, hogy az útvonal egy kicsit kanyargós legyen. Egy szűk, egyenes folyosónál a falakra elhelyezett képekkel, tapétával és különböző fényekkel segíthetünk ügyünkön.

Fontos, hogy a feng shui lakberendezés kialakításánál próbáljunk meg minél több szabad teret létrehozni, amelyekkel a tágasság érzetét kelthetjük. Kerüljük el azt, hogy otthonunkban olyan kihasználatlan területek legyenek, mint pl. egy elfeledett sarok vagy szoba. A harmóniának és az energiaáramlásnak nem tesz túl jót sem a túl sok bútor, sem pedig a kevés. Törekedjünk otthonunk berendezési tárgyainak mennyisége esetében az aranyközépútra.

feng shui lakberendezés bútorok

(Forrás: Pexels.com)

A feng shui lakás bútorzata

A távol-keleti térrendezés tudománya szerint minden élőlény, tárgy és energia kihatással van az életünk különböző aspektusaira. Ennek alapján akár egy szobabútor is nagy befolyással lehet magánéletünkre, egészségünkre vagy karrierünkre. Ha vannak olyan darabok, amelyekhez rossz emlékek kötődnek, vagy nem okoznak örömöt, szabaduljunk meg tőlünk. 

Természetesen nem kell egyből lecserélni az összes bútort, de fokozatosan beszerezhetünk egy-két új berendezési tárgyat. A pozitív energiák áramlását remekül elindíthatja egy újonnan beszerzett, szépen kifaragott asztal vagy pár egyedi szék. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha a régi, antik bútorokat felújíttatjuk. Így az egész helyiség ismét megtelik élettel, és szabadabban áramolhat benne a csí. Az bútorok elhelyezését illetően nagyon fontos adalék információ, hogy ne tegyük őket árnyékos vagy eldugott részekre. A sötét helyre rakott fotel vagy a kisasztal így ugyanis negatív energiával töltődik fel.

feng shui hálószoba berendezése

(Forrás: Pexels.com)

Feng shui lakberendezés: bejárati ajtó és előszoba

A bejárati ajtó az egyik legfontosabb része a lakásnak, mivel itt áramlik be az energia. Ezért fokozottan figyeljünk arra, hogy otthonunk bejárata előtt sose nézzen tükörre, és ne legyen közvetlenül előtte ablak sem. Előző ugyanis visszaveri az energiákat a feng shui szerint, míg utóbbin keresztül elillanhat a csí.

A feng shui szerint a csillogó bejárat hívogatja a pénzt és a jólétet a lakásba. Ezért mindig tartsuk tisztán a bejárat környékét, és gondoskodjunk az ajtó körüli rendről. Ez vonatkozik a koszos cipőkre is: ne vigyük be a port, sarat a lakásba, hanem hagyjuk kint azokat – a káros energiákkal együtt.

Amennyire előnytelen feng shui szempontból egy ajtóra néző tükör, legalább olyan előnyös az előszobában. Egyrészt a negatív energiákat visszaveri, másrészt tágítja a teret, ami jelentősen javítja komfortérzetünket. Biztosítsuk a pozitív energiák szabad áramlását otthonunk belseje felé egy harmonikus és rossz csí-től mentes előszobával.

Feng shui lakberendezés

(Forrás: Pexels.com)

Nappali és hálószoba

A nappali lakásunk központi eleme, amelyet a nyugalom, a feltöltődés és a pihenés szigetének alakítsunk ki. A bútorok szempontjából fontos, hogy az ülőgarnitúra kényelmes legyen, valamint megfelelő háttámlával rendelkezzen. A fény, a nagyobb méretű üvegfelületek pedig növelik a tágasság érzetét.

Pozitív energiát tudunk belecsempészni a nappaliba családi festményekkel és hasonló kisugárzással rendelkező műalkotásokkal. A harmónia megteremtéséhez pedig tökéletesek a szobában elhelyezett zöld növények. Utóbbiaknál azonban ügyeljünk arra, hogy lehetőleg kerek levelűt válasszunk, mivel ezek vonzzák a szerencsét, illetve árasztják a békét.

Feng shui  nappali és hálószoba

(Forrás: Pexels.com)

A hálószobában is fontosak a fotók, viszont ezeken inkább a saját belső vágyainkról, reményeinkről szóló tartalmat ábrázoljanak. A növényeket ebben a helyiségben inkább mellőzzük, ha feng shui lakberendezést szeretnénk kialakítani. Világítás tekintetében mind a nappali, mind a háló esetében óvatosan bánjunk. A jól elhelyezett világítással az egyébként megülő energiák segítségével újra mozgásba hozhatjuk.

Az ágy legyen kényelmes, fejtámlás: a baldachinos fekhely alvás közben azt sugallja, hogy egy védőtető oltalmaz minket éjszaka. Az ágyat toljuk teljesen a falhoz, a közvetlen közelében pedig ne helyezzünk el polcot, és a tükröt is egy picit tegyük távolabb. Képet viszont rakhatunk a fekhely fölé, de vigyázzunk, hogy az absztrakt mintákat kerüljük.

Feng shui hálószoba

(Forrás: Pexels.com)

Konyha és fürdőszoba

A konyháról a feng shui lakberendezés elve azt mondja, hogy törekedjünk benne minél tágasabb tér kialakítására. Erre remekül megfelel egy szép kerek asztal, amelyet magasított támlás székek vesznek körül. A konyhapolcok ne legyenek nyitottak, a sarkok elé pedig helyezzünk cserepes növényeket. Törekedjünk továbbá arra, hogy a hűtő, a mosogató és az egyéb konyhai tárgyak között nagy helyet hagyjunk. A feng shui óva int attól, hogy a mosdó ajtaja ne nyíljon az étkezőbe, valamint egy felső szinten lévő mosdó esetén az étkezőasztal ne legyen pont alatta.

Feng shui konyha és fürdőszoba

(Forrás: Pexels.com)

A fürdőszobának elsősorban az egészségünket kell szimbolizálnia. Lényeges, hogy mindig tiszta, higiénikus és egyenletes megvilágítású legyen. A többi szobával ellentétben ez az egyetlen helyiség, amelynél nem előnyös a faanyag és a szőnyeg használata. A színek legyenek puhák és nyitottak, illetve mellőzzük a fölösleges tárgyakat, ezeken ugyanis megakad az energia. A torz tükröt azonnal távolítsuk el, így lehetősége van a csí-nek is szabadon áramlania, emellett a tér optikailag is kitágul.

A feng shui lakberendezés sokkal többről szól, minthogy szépen elrendezzük a berendezési tárgyakat és kitakarítunk. A feng shui művészete sokaknak egyet jelent a pozitív energiák kiegyensúlyozásával, amelyekkel nyugodt, pihentető életteret tudunk kialakítani otthonunkban. Így pedig sikeresen megteremthetjük a harmóniát magunk és környezetünk között.

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Akkor talán érdekelheti Kreatív függöny ötleteket tartalmazó írásunk is!

Szeretné egy profi lakberendező tanácsait meghallgatni egy kis lakás kialakításával kapcsolatosan? Kérjen tőlünk személyre szóló ajánlatot!