Kreatív függöny ötletek

Amikor a tökéletes függöny után kutatunk a nappaliba, hálószobába, konyhába, gyerekszobába vagy bármelyik más helyiségbe otthonunkban, könnyen megtorpanhatunk. Ez nem is csoda, mivel manapság annyiféle típusú függöny található a piacon, hogy az ember könnyen összezavarodhat. Számos dolgot kell figyelembe venni a döntésnél: hosszú legyen vagy rövid, esetleg mintás vagy egyszerűbb, kövessük a legújabb trendet, vagy a magunk ízlését helyezzük előtérbe, és így tovább. Kreatív függöny ötletek cikkünkben: írásunkkal megkönnyítjük a választást.

kreatív függöny ötletek lapfüggöny

Hogyan fogjunk hozzá?

Természetesen a legegyszerűbb megoldás, ha kikérjük tapasztalt lakberendező véleményét. Egy hozzáértő ugyanis tisztában van az egyes stílusok jegyeivel, a variálható textúra- és színárnyalatokkal. Ha pedig olyan vállalkozáshoz fordulunk, ahol egyedi darabot is tudnak számunkra gyártani, két legyet üthetünk egy csapásra.

Ha úgy adódik, hogy magunk vágunk bele a függöny kiválasztásba, akkor sem kell kétségbe esni. Ha átgondolunk és figyelembe veszünk néhány szempontot, nagyban leegyszerűsíthetjük a folyamatot. Egy kis kreativitással pedig nemcsak otthonos, hanem egyedi hangulatú lehet az otthonunk.

kreatív függöny ötletek panelbe

A függöny mérete

Az első és legfontosabb kérdés minden függöny esetében, hogy mekkora legyen? Nincs is annál rosszabb, amikor nagy nehezen sikerül kiválasztani az ideális színű és mintázatú függönyt, de a mérete nem megfelelő. A legelső lépés ilyenkor megmérni, hogy mekkora az ablak, ahova a függönyt szánjuk.

Ökölszabályként elmondható, hogy egy függöny esetében megközelítőleg 100-150%-os redőzéssel számoljunk. Más szóval ezt azt jelenti, hogy az ablak szélességének lehetőleg 2-2,5-szeresével számoljunk a méretet illetően.

Hasznos tipp, ha egyenletes redős függönyön gondolkodunk: a redőket behúzószalagokkal biztosítsuk. Az ilyen típusokon minden esetben feltüntetik, hogy hányszor tudjuk őket behúzni. 

kreatív függöny ötletek áttetsző

Kreatív függöny ötletek: átlátszó

Az átlátszó függönyök igen széles körben elterjedtek, mivel egyszerre diszkrétek és dekoratívak. Ráadásul könnyen karbantarthatóak, miután egyszerűen tisztíthatók, a legtöbbet pedig még vasalni sem kell. A legnépszerűbb anyagok elsősorban a csipke és a batiszt.

Váráslásnál nagyon fontos megjegyezni, hogy az átlátszó függönyöknek alkalmazkodónak kell lenniük a környezetükhöz. Vagyis úgy igyekezzünk választani, hogy passzoljon a fal színéhez, a tapétához és – ha van – a sötétítőfüggönyhöz is. Magassági méretüket az anyag hosszirányában mérjük.

Kreatív függöny ötletek: átlátszó

Kreatív függöny ötletek: sötétítőfüggöny

A sötétítőfüggöny esetében még óvatosabban kell eljárnunk, amikor meghozzuk a döntést. Figyelembe kell venni sok mindent a szobában: a festést vagy tapétát, a helyiségben már meglévő lakástextilek árnyalatait, a bútorok és a szoba dizájnját, valamint a helyiség belmagasságát is.

Egy antik vagy más régebbi stílust képviselő bútorzathoz semmiképp ne válasszunk trendi, modern sötétítőfüggönyt, mivel teljesen felborítja az összhatást. Anyag tekintetében nagyobb a választási lehetőség: a felkapottabbak főként a velúr, a plüss, a szatén, selyembrokát és hasonló kellemesen eső textúrák.

Kreatív függöny ötletek: sötétítőfüggöny

Egyszerű vagy mintás függönyt válasszunk?

A szoba méretei meghatározók a mintázat kiválasztásánál: kisebb helyiségekben nem előnyös nagyobb mintázatú függönyt választani. Lehetőleg – a térhatás növelése érdekében – igyekezzünk egyszínű, vagy apró mintájú függönyöket felhelyezni.

A tér nagyobbításáért sokat tehetünk a megfelelő szín és textúra kiválasztásával. Azokba a szobákba, ahol a napfény nem süt be annyira, kerüljön inkább világosabb anyagú függöny. A meleg árnyalat mellett pedig figyeljünk arra is, hogy a színválasztás ne legyen túl erős, mivel az is kisebb térhatást eredményez. Egy extra tipp: magasíthatjuk az alacsonyabb belmagasságú szobát, ha függönysínt használunk a mennyezeten.

Egyszerű vagy mintás függöny

Kreatív függöny ötletek: lapfüggöny

Egyre felkapottabb az úgynevezett lapfüggöny, nem véletlenül. Szinte minden mennyezeti karnisra felhelyezhetőek, ráadásul nagyon takarékos megoldás, mert a hagyományos függönyökhöz képest körülbelül feleannyi anyag szükséges hozzá.

Sok esetben nem kell külön áttetsző és sötétítőfüggöny is a helyiségbe, hanem elég egy lapfüggöny. Kialakítás tekintetében létezik színes, sötétítő vagy akár áttört fényáteresztő változat is. A lapfüggöny főleg erkélyek ajtói előtt kiváló megoldás, de modern kinézetének köszönhetően szinte bárhol megállják a helyét.

Egyéb kreatív függöny ötletek

Ha meguntuk a függöny kinézetét, de nem szeretnénk lecserélni, nyugodtan engedjük szabadjára kreativitásunkat. Egy fényáteresztő anyagot például remekül fel lehet dobni esztétikus függönyrojttal, masnikkal vagy szalagokkal. A sötétítők esetében pedig paszományokkal lehet kidíszíteni a matériát.

A függöny kiválasztása elsőre nehéz feladatnak tűnhet, azonban a helyzet könnyebb, mint gondolnánk. Ha előzetesen tájékozódunk a témában és pár hasznos tanácsot megfogadunk, a melléfogás esélye szinte nulla. Cserébe pedig lakhelyünkből valódi otthont tudunk varázsolni.

Érdekesnek találta bejegyzésünket? Akkor olvassa el lakberendezési stílusok a nagyvilágból című írásunkat is!

Csapatunkkal különleges anyagokból készítjük el a függönyöket: kattintson az ajánlatkérő űrlapért!