Bútor felújítási ötletek

A bútorok a lakás hasznos díszei: amellett, hogy életet lehelnek a különböző helyiségekbe, praktikusak és több célra is használhatóak. A szekrények, székek, asztalok és fotelek viszont idővel veszíthetnek szépségükből, megsérülhetnek vagy lekophat róluk a festék. Kisgyerekes családoknál a gyerkőcök rajztáblának használhatják őket, és összefirkálhatják az értékes felületeket. Ilyenkor nem kell egyből új bútor beszerzésén gondolkodni, ugyanis egyszerű megoldásokkal a régi vagy megrongálódott enteriőrök új köntösbe bújtathatók. Cikkünkben szuper bútor felújítási ötletek találhatóak, amelyekkel te is feldobhatod ütött-kopott berendezéseidet!

Bútor felújítás: miért éri meg belevágni?

A bútorok csinosítgatása időigényes és macerás feladatnak tűnhet, ezért sokan inkább az egyszerűbb megoldást választják: kidobják a csúnya berendezéseket, és vesznek helyette egy újat. A különböző bútorok átalakítása viszont nem olyan nagy ördöngösség, pár eszköz és egy kis kreativitás elengedő lehet hozzá. Megéri beletanulni a technikákba, mivel ezekkel rengeteg előnyt kovácsolhatsz magadnak. Egyrészt pénzt spórolhatsz, mivel nem kell új berendezési tárgyra költened, másrészt így teljesen egyedi megjelenést adhatsz kedvenc garnitúrádnak. Emellett a felújítás nagyon jó időtöltés is: kikapcsolja az agyad, lelkileg feltölt, miközben a végeredmény további alkotói munkára ösztönöz. Nem utolsó sorban ez a tevékenység – akár magad, akár szakember segítségével végzed – egy lépéssel közelebb visz a fenntartható életmódhoz.

Bútor felújítási ötletek: hogyan kezdj hozzá?

1.Inspirálódj és olvass utána

Ha még soha életedben nem foglalkoztál berendezési tárgyak restaurálásával, akkor először javasolt alaposan utána olvasnod a témának, akár több forrásból is. Ma már rengeteg cikket és ismertető anyagot lehet találni az interneten, amelyekből bátran csemegézhetsz. Ezekből megtudhatod, hogy az adott enteriőrhöz milyen festéket, tapétát, ecsetet vagy egyéb eszközt használhatsz, illetve, hogy milyen technikát alkalmazhatsz a bútorjavítás során. Fontos kérdés az is, hogy a munkálatok előtt le kell-e kezelni a felületet, szükség van-e csiszolásra vagy alapozásra. Itt elsősorban szakértői véleményekre alapozz, viszont ha nem tudsz dönteni, akkor kérd mesteremberek segítségét.

bútor felújítási ötletek összhatás

2. Tervezd meg az új kialakítást

Szánj egy kis időt arra is, hogy jól kigondolhasd és megtervezhesd az új dizájnt. Nyugodtan engedd el a képzelőerőd, hogy igazán jellegzetes és egyedi bútort varázsolj a lakásodba. Tedd fel magadnak a kérdést: milyen színű legyen az adott asztal és szék, milyen anyaggal legyen bevonva a régi fotel, kerüljön-e rá valamilyen minta, és ha igen, akkor milyen? Ha már kialakult egy kép a fejedben, akkor vizsgáld meg azt is, hogy az új külalak beleillik-e a környezetbe, passzol-e a többi berendezéshez, illetve a fal színéhez. Ha a válaszod mindegyikre igen, akkor jöhet is a következő lépés.

bútor felújítási ötletek színek

3. Szerezd be a szükséges eszközöket

A terved megvalósításához szükséged lesz különböző eszközökre. Ha festeni szeretnél, akkor a festék, az ecset, a henger és a mestertapasz sem maradhat el. A festék kiválasztásakor érdemes figyelembe venned annak a minőségét, összetételét és száradási idejét. De ha inkább a tapétázást választanád, akkor a tapétán kívül be kell szerezned a tapétázó ollót, a szegélyvágót, illetve a nyomóhengert. Kanapék és fotelek esetében válaszd ki az új bútorszövetet, de a felújításhoz fényes műbort is használhatsz. Utóbbiak viszont komoly kárpitozási tapasztalatot igényelnek, ezért javasolt jól meggondolni, hogy belevágsz-e a kihívást jelentő feladatba.

bútor felújítási ötletek szék

4. Bútor felújítási ötletek: készítsd elő a berendezést

A konkrét felújítás előtt szükséges előkészítened a bútort. Ez azt jelenti, hogy szépen meg kell tisztítanod a lerakódott szennyeződésektől, ki kell javítanod rajta a felületi hibákat, esetleg megszerelni a meglazult részeket. Ilyenkor érdemes szétszedni a berendezést, kivenni belőle a fiókokat, leszedni róla a fogantyúkat, díszítőelemeket és zsanérokat, mert így szebb végeredményt kaphatsz. Ha festésben gondolkodsz, akkor nem árt előtte egy kis csiszolás sem. Ezt kézzel, finom csiszolópapírral tudod elvégezni, de nem kell félned, ezzel nem okozol maradandó sérülést a felületen.

bútor felújítási ötletek tisztítás

5. Láss hozzá a festéshez vagy a tapétázáshoz

A gondos előkészületek után végre nekiláthatsz a festéshez, illetve a tapétázáshoz. Festéskor mindenképp használj kesztyűt, és csak akkor vidd fel a bútorra az első réteget, amikor már megszáradt rajta az alapozó. Fontos, hogy betartsd az előírt száradási időt, mert enélkül nem lesz eredményes a munkád. A szárítást nem javasolt a tűző napon gyorsítani, ezt normál szobahőmérsékleten kell kivárnod. Emellett, ha ügyes vagy, és kellő türelmed van hozzá, akkor te magad is rajzolhatsz különböző mintákat a bútorra.  A tapétázás viszont egy fokkal egyszerűbb feladat, mert nem jár akkora felfordulással és kosszal, mint a festés. Ellenben az öntapadós tapéta és a bútorfólia könnyen összeragadhat önmagával, így bosszantóbbá válhat a felhelyezése.

bútor felújítási ötletek inspiráció

Bútor felújítási ötletek: játszadozz a színekkel és a mintákkal

A bútorfelújításnak nem kell fekete-fehérnek lennie, szó szerint sem. Nyugodtan használj többféle színt és árnyalatot festéskor: ezzel nemcsak a bútornak teszel jót, hanem magadnak is, a színek ugyanis különleges hangulatot teremtenek a lakásodban. Itt azonban figyelned kell arra is, hogy melyik szín mivel párosítható, mert az összhatás csak így lehet igazán szép és szemet gyönyörködtető. Egy vidám szín és egy izgalmas minta még a legunalmasabb darabot is fel tudja dobni. A régi berendezéseknél meg is hagyhatod a retró hatást, modern kiegészítőkkel ez is nagyon jól tud mutatni. De ha bizonytalan vagy, akkor fordulj szakértőkhöz, és bízd a felújítást a tapasztaltabbakra, akik profin elvégzik a bútor kárpitozást és restaurálást egyaránt.

Szeretné egy profi kárpitosra bízni a felújítást? Kérjen tőlünk személyre szóló ajánlatot!