Mediterrán lakberendezés

A mediterrán lakberendezés a déli vidék melegségét varázsolja bármelyik otthonba, így érthető időtlen népszerűsége. Ezen stílus számos változatban mutatkozhat meg egy helyiség enteriőrjét illetően, a görög hideg színvilágától egészen a provence-i bútorokig bezárólag. Lássuk, hogy milyen jegyek színesítik a mediterrán lakberendezési stílust!

A mediterrán stílusú lakberendezés főbb jellemzői

Amikor mediterrán stílusban szeretnénk berendezni otthonunkat, számos irányba elindulhatunk. Legyen szó olasz-, spanyol-, görög- vagy provence-i irányzatról, mindegyik ugyanazokat a jellemvonásokat sugározza: életszeretet, melegség, családcentrikusság, jókedv, kényelem. A terek nyitottak és tágasak, amelynek köszönhetően lélegzik egy mediterrán nappali vagy hálószoba.

mediterrán lakberendezés fa bútorok

(Forrás: Unsplash.com)

Környezeti hatás

Mindegyik mediterrán lakberendezési stílusfajtán erőteljesen érezhetőek a terület környezeti adottságai. Spanyolországban például a csipkézett fémrácsok, vaspántos régi faládák és mázolt csempék a jellemzőek. A provence-i régiókban előszeretettel használnak vidéki stílusú, antik bútorzatot, valamint kovácsolt vas kiegészítőket. Görögországi otthonok hangulatán pedig a tenger közelsége érezhető: hideg, világos kék és zöld színárnyalatok mind a falakon, mind a bútorokon.

Mediterrán lakberendezés bútorzata és burkolatai

A környezeti hatás a bútorok típusainál, anyagainál és a burkolatoknál is igen erőteljes befolyásoló tényező. Általánosságban azonban elmondható, hogy az antik, vidéki stílusú, robusztusabb bútorzat a jellemző. Anyaghasználatot tekintve főként a tömör fenyő- és tölgyfából készült berendezési tárgyak dominálnak, valamint a kovácsoltvas díszítés.

A mediterrán lakberendezés melegburkolata szintén rusztikus hatást kelt kinézetével, a kopottas, göröngyösebb felületek ennél a stílusnál még előnyt is jelentenek. A széles, csomósabb fa hajópadló igazán családias hangulatot kölcsönöz a helyiségnek. A fürdőszobában használatos burkolatok elsősorban a kézműves, mázas felületű kisebb lapok, amelyek tisztaságot és frissességet árasztanak magukból.

Mediterrán lakberendezés színhasználata és textíliák

A mediterrán stílus igen vibráló, intenzív színhasználattal rendelkezik. A meleg rozsdabarna, vörös, narancssárga, amelyek remekül variálhatók egyéb árnyalatokkal, mint élénksárga, tengerkék vagy fűzöld. Amikor a mediterrán lakberendezés stílust szeretnék követni a festéssel, érdemes a hagyományostól eltérő technikákkal felvinni a rétegeket. Ezzel igazán antik hatást érhetünk el, különösen akkor, ha két-három színárnyalatot használunk.

A textíliák esetében talán mondani sem kell, hogy a természetben megtalálható minták a népszerűek, ha mediterrán lakberendezésről van szó. A levél-, szőlő-, citrom- vagy olívaminta mind része a palettának, amelyek szerepelnek a jellemzően nehezebb, súlyos anyagú függönyökön, faliszőnyegeken. A még nagyobb hatás kedvéért pedig élő növényeket is ültethetünk agyagedénybe- vagy cserépbe, esetleg bronzvázába, és elhelyezhetjük azokat a lakás különböző pontjain.

Mediterrán lakberendezés színhasználata

(Forrás: Freepik.com)

Olasz mediterrán lakberendezés

Az olasz mediterrán lakberendezési stílus az eleganciát és a letisztult egyszerűséget részesíti előnyben. A bútorzat, valamint a kiegészítők is mind letisztult formavilággal rendelkeznek. Ennek ellenére gyakran egy-két berendezési tárgy esetében igen karakteres motívumok is megmutatkozhatnak.

Az olaszok otthonunkban elsősorban élénk, dinamikus színárnyalatokat használnak, amelyek tökéletesen kifejezik az itáliai emberek lendületét és életszeretetét. Ami a választott alapanyagokat illeti, főleg a természetes, időtálló fajták a jellemzőek, rendhagyó tapintású felületekkel. Ezekkel pedig remekül harmonizálnak a luxus hatást keltő, finom textíliák.

Amennyiben megvizsgáljuk a berendezési tárgyak elrendezését, rögtön szembe ötlik a hatalmas tér. Az olasz mediterrán stílus ugyanis tágas, nyitott területeket és szabad átláthatóságot követel. Így ha ezt a lakberendezési fajták választjuk, akkor csakis annyi bútort és kiegészítőt használjunk, amennyi feltétlenül szükséges.

olasz mediterrán lakberendezés

(Forrás: Unsplash.com)

Spanyol mediterrán lakberendezés

A spanyol mediterrán lakberendezési stílus tökéletesen tükrözi a hispán emberekre jellemző tüzet és lobbanékonyságot. Az olaszok letisztult és egyszerű kinézetével szöges ellentétben állnak: cifra, erőteljes vonalak és cifra dizájn. A spanyol mediterrán lakberendezés kialakításában igencsak hangoztatja a gazdagságot és a jómódot.

A színek tekintetében az energikus, vibráló árnyalatokat részesítik előnyben, amelyekkel kifejezhetik tüzes temperamentumukat. A vérvörös, barna, sárga és narancs mind-mind kedvelt színek a spanyol otthonokban, és tökéletes összhangot alkotnak a szintén sokat használt arannyal.

A spanyol mediterrán lakberendezés bútorzata főleg tömörfa és kovácsoltvas, amelyek kiállják az idő próbáját. Miután sok hispán családnál előfordul, hogy több generáció is egy fedél alatt él, így a berendezési tárgyaknak tartós anyagból kell készülniük. A kárpitok esetében viszonylag könnyű dolgunk van, mivel gyakorlatilag csak a bőr jöhet számításba.

spanyol mediterrán lakberendezés

(Forrás: Unsplash.com)

Provence-i mediterrán lakberendezési stílus

A Dél-Franciaországi provence-ből származó mediterrán lakberendezési stílus a visszafogott, hivalkodás- és feltűnésmentes vonalat képviseli minden tekintetben. Az antik hatású, kopottasabb berendezési tárgyakat meleg földszínekkel, úgy mint barnával, sárgával, zölddel és kékkel emelik ki.Nem ritkák az egyedi gyártású bútorok, amelyek régmúlt idők patinájával töltik meg a helyiséget. Fő alapanyaghasználat bútorok esetében a keményfa és a kovácsoltvas.

A kiegészítőket szemlélve – a bútorzathoz hasonlóan – az egyszerű és finom formákat részesítik előnyben a provence-i mediterrán stílusú otthonokban. Emellett fontos, hogy azok nem túlzott mennyiségben legyenek jelen az egyes szobákban.

görög stílusú mediterrán lakberendezés

(Forrás: Unsplash.com)

Görög mediterrán lakberendezés

A görögökre jellemző mediterrán lakberendezésről elmondható, hogy a tenger színei a dominánsak, elsősorban a kék és a fehér. Ez érvényes a falakra, a bútorzatra és a textíliákra is. Ennél a stílusnál a padlót csempe, vagy kavicsokból kirakott padlóburkolat jellemzi.  Sok a nyitott térrész és kevés a berendezési tárgy, csakúgy, mint az olasz mediterrán esetében.

A hálószobában többnyire egy hatalmas baldachinos ágy szokott a középponti bútor lenni, ami visszafogott és kifinomult kialakítású. A görög mediterrán lakberendezési stílusnál azonban a fényforrásból sosem lehet elég. Legyen akár villany, mécses, gyertya vagy olajlámpa, nem tudunk rosszul választani.

Legyen szó bármelyik mediterrán irányzatról, mindegyik garantáltan meghitt és otthonos hangulatot fog kölcsönözni otthonunknak. Aki szereti a délvidéki életérzést, a mediterrán lakberendezési stílust neki találták ki.

Érdekesnek találta cikkünket? Akkor olvasson bele kreatív függöny ötletek c. bejegyzésünkbe is!

Szeretné egy profi lakberendező tanácsait meghallgatni egy kis lakás kialakításával kapcsolatosan? Kérjen tőlünk személyre szóló ajánlatot!