A skandináv lakberendezés alapjai

A skandináv stílusú lakás hűen tükrözi az északi emberek életkörülményeit: miután az ottani zord időjárás miatt idejük nagy részét kénytelenek voltak otthonukban tölteni, ezért a négy fal között újra kellett alkotniuk a természetet. Ezt hűen tükrözik az egyszerű, de kifinomult formák, nyugalmat sugárzó hatalmas terek, minimális díszítés.  Az éghajlattal szemben tökéletes kontrasztot tudtak megalkotni azzal, hogy lakásaikat elárasztják a világos színek, mind bútoraiknál, mind a falaknál és a padlónál. Ha a skandináv lakberendezés szerelmesei vagyunk és mi is ilyet szeretnénk otthonunkba, a legfontosabb szempontok, amiket figyelembe kell vennünk: természetesség, letisztultság, mesterkéletlenség.

Alapelvek

A skandináv lakberendezési stílus mindenekelőtt sallangoktól mentes, egyszerű, mégis időtálló. Ennek hátterében pont az áll, hogy mivel szoros harmóniában vannak a környezetükkel, otthonaikban erősen dominálnak a természetben fellelhető motívumok, a finom növényi díszítések.

skandináv nappali lakberendezés

(Forrás: Unsplash)

A másik indok, ami miatt minden korban divatos egy skandináv stílusú lakás, az a fényűzéstől való mentesség. Szépségük főleg a funkcionalitásukban rejlik, az igényesen megmunkált felületekben, amivel sikerül elérni, hogy a kis terek tágasak és otthonosak legyenek. A skandináv emberek praktikusságra törekednek, ugyanakkor minőségi alapanyagokkal töltik fel lakhelyüket, amelyek révén képesek becsempészni a természetet. Mindezt a világos színek varázsolják egyedivé és igazi északi stílusúvá.

Kialakítás

Miután az északiak törekednek a minél nagyobb térre, semmilyen oda nem illő dolgot nem tűrnek meg a lakásban. Ami nem szükséges, azt eltávolítják, így sokkal tágasabbnak hat az összkép. Építészeti megoldásként gyakran az étkező és a konyha egy légtérben helyezkedik el, és a lakás többi részével – a nappalival, fürdőszobával együtt – igyekeznek letisztultnak mutatkozni.

Ezt a hatást erősítik az elhelyezett bútorok kialakítása is: a könnyed, természetből átvett formavilág, a szimpla vonalvezetés a jellemző. A falakon nem ritka a világos árnyalatú falburkolat, ami az esetek többségében fából készül, magasságát tekintve pedig derék és szemtájék között szokott érni.

A skandináv lakberendezés színvilága és anyagai

A padló és a falak is a fehér vagy más hasonló színekben pompáznak, a hideg hatást maximum a környezetből átvett fenyőzölddel, barnásszürkével, cseresznyepirossal törik meg. Az északi területeken fellelhető világos színek dominálnak, világoskék, szürke, bézs, de nem ritka az elefántcsont árnyalat sem. Emellett a barna és a szürke változatai is kedveltek, ha azok nem túl sötétek. A bútorokat is csak akkor jellemzik a kirívó színek, ha kontrasztot szeretnének elérni, de ezek sem túlságosan hangsúlyosak.

skandináv stílusú kiegészítők

(Forrás: Unsplash)

Az anyagok tekintetében – színvilágban és elrendezésben is – az elsődleges szempont a természetesség, így textíliák tekintetében jellemző a gyapjú és a pamut. Tapintásra úgy érezzük egy skandináv stílusú lakás szőnyegén, mintha kézzel szőtték volna, függetlenül attól, hogy tudjuk, gyári készítésű. A bútoroknál már szinte mondani sem kell, hogy főként fából – fenyő, nyírfa, juhar vagy bükk – készülnek és nem ritka, hogy felületüket nem kezelik. Ha mégis, akkor is túlnyomóan világos, illetve a natúr árnyalatokat részesítik előnyben. Mivel a praktikusság átitatja az egész skandináv lakberendezést, ezért fontos, hogy minden könnyedén tisztítható legyen. Az egyedi bútorok is gyakran központi szerepet kapnak: a nappaliban és a hálószobában is találkozhatunk mutatós, kézzel készített darabokkal.

A konyha a skandináv lakberendezés szerint

A legelterjedtebb anyag a konyhai berendezések tekintetében a nyírfa, ami jellemzően világos árnyalatú, nem ritkán fehér. Ezeket a hideg színeket főként laminált padlóburkolat vagy valódi fa padlózattal párosítják, így praktikusak és egyszerűen takaríthatók.

Bútorok tekintetében is a székek, asztalok és szekrények a természet halványabb színeit részesítik előnyben. Népszerű megoldás a skandináv lakberendezés esetében a belső világítás, amit a festett faelemek visszavernek, így még tágasabbnak tűnik a konyha.

skandináv lakberendezés konyha

(Forrás: Unsplash)

A skandináv stílus kedvelőinek figyelmébe ajánljuk az edzettüveg-ajtós bútorokat, amelyek szintén remekül tudnak mutatni. Kiegészítők tekintetében függönyök, ülőpárnák, asztalterítők – a világos színeket fel lehet dobni csíkos vagy kockás mintával, de arra ügyeljünk, hogy a textilek és kárpitok esetében 2 színnél többet ne alkalmazzunk.

A nappali

A legfontosabb kritérium a sokszor említett letisztultság, mértékletesség, praktikusság, hiszen ez adja a skandináv stílusú lakás eleganciáját, időtlenségét. Ezt a hatást azon túl, hogy lehetőség szerint száműzzük a fölösleges limlomokat a nappaliból, a megfelelően erős és mindenhova kiterjedő világítással tudjuk elérni.
A bútorok esetében az egyik legjobb választás a fehér vagy világos szín, a kanapé és a dohányzóasztal is egyszerű kialakítású, fából készült darab legyen. Ezeket egy jól megválasztott, diszkrét mintájú díszpárnával vagy terítővel nagyszerűen fel lehet dobni.

Fényforrásnak a mennyezetről lelógó csillárok, az erős halogénlámpák ideálisak, a gyertyafény pedig az egész szobát autentikussá teszi, és a szoba bármely pontján elhelyezhetjük.

skandináv stílusban berendezett lakás

(Forrás: Unsplash)

A fürdőszoba

A fürdőszoba kialakításánál amire ügyelnünk kell, az a rendezettség benyomása, egy tiszta és áttekinthető helyiséget igyekezzünk létrehozni. A berendezési tárgyak legyenek finom vonalvezetésűek, kerüljék az éles sarkokat, szegélyeket. Fontos, hogy ne legyen belőlük sok a fürdőszobában, a falra szerelhető változat remek választás.
A kiegészítők skandináv lakberendezés elvek szerint legyenek főként a természet adta alapanyagokból, úgy, mint vesszőből vagy nádból font kosarak, amelyekben a piperéket tárolhatjuk és elrejthetjük.

skandináv stílusú fürdőszoba

(Forrás: Unsplash)

Tükör tekintetében egy északi stílusú fürdőszobánál az egyik legesztétikusabb egy nagyméretű kivitel. Végezetül ennél a helyiségnél se feledkezzünk meg a megfelelően erős világításról, amely a fehér vagy más halvány árnyalatot gyönyörűen kiemeli, méltóságot és eleganciát adva ennek a kortalan stílusnak.

Szeretné egy profi lakberendező tanácsait meghallgatni egy kis lakás kialakításával kapcsolatosan? Kérjen tőlünk személyre szóló ajánlatot!