Bőrbútor javítás házilag: tippek és trükkök

A bőrből készült bútorok igazi ékkövei a lakásnak: egyszerre adnak fényűző és elegáns megjelenést. Azonban amennyire gyönyörű esztétikával rendelkeznek, legalább annyi törődést igényelnek. Idővel viszont minden ülőgarnitúra elveszíti régi dicsfényét, és elkerülhetetlenné válik a bőrbútor javítás. A nagyobb restaurálási feladatokkal mindenképpen szakemberhez kell majd fordulnunk, azonban a kisebb szépséghibákat otthon is ki tudjuk javítani. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány bőrgarnitúra javítás tippet, hogyan lehet tovább megőrizni szeretett kanapénkat és fotelünket.

Bőrbútor javítás: a szín helyreállítása

Az idő vasfoga nem kímél senkit és semmit – ez vonatkozik a bőrbútorokra is. Legyen bármilyen minőségi darabról is szó, évek múltán elhasználódik, megjelennek a kopások a kárpiton, és a színe is veszít telítettségéből. A bőrgarnitúrák eredeti szépsége azonban visszaállítható teljes vagy részleges festéssel. Ezen okból a gyártók biztosítanak a felhasználók számára folyadék vagy spray formájában festéket is. A folyadék festékhez ugyan olcsóbban lehet hozzájutni, mint a sprayhez, azonban több időbe és energiába is kerül a művelet.

Ahhoz, hogy a folyamatot megfelelően kivitelezhessük és a bőrbútor javítás eredményes legyen, érdemes követni néhány lépést:

 • Tisztítsuk meg a bútor felületét a portól és az egyéb szennyeződésekről. Ezt követően gondosan szárítsuk meg a kárpitot.
 • Hogy elkerüljük a dekorációs elemek valamint a bútorbetétek foltosodását, fedjük le azokat ragasztószalaggal.
 • Amennyiben más tárgyak is találhatók a környezetben, takarjuk le mindet valamilyen ruhával vagy bútortakaró fóliával. Így azok nem fognak tönkre menni bőrbútor javítás során.
 • Ezt követően vegyük a folyékony festéket vagy a sprayfestéket, és vigyük fel a bútor felületére. Ha sprayvel fogjuk elvégezni a felújítást, körülbelül 20 cm távolságból permetezzük a festéket.
 • Várjuk meg, amíg a frissen festett bőrbútor alaposan megszárad.
 • Annak érdekében, hogy a szín világosabb legyen, ajánlott a műveletet még egyszer elvégezni.

Mielőtt belevágnánk a bőrfotel vagy bőrkanapé javítás műveletébe, ellenőrizzük a színárnyalatokat. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy egy észrevétlen helyre felviszünk egy kis festéket egy apró területen. Feltétlenül hagyjuk rajta megszáradni a festéket, mivel akár a felére is csökkenhet a színe. Amennyiben megegyeznek az árnyalatok, bátran folytathatjuk a bőrbútor javítását.

Bőr ülőgarnitúra javítás: a foltok eltávolítása

Előbb vagy utóbb sajnos a foltok meg fognak jelenni a kárpiton. Ezek ellen különféle módszereket és eszközöket lehet használni attól függően, hogy milyen az adott szennyeződés. A zsíros foltok kiküszöböléséhez például zsírkövet, keményítőt és sót szoktak alkalmazni. Az említett összetevőket alaposan keverjük össze, majd vigyük fel a megtisztítani kívánt felületre. Előtte ne felejtsük el letisztítani az adott részt egy nedves ronggyal.

Hosszútávon mindenképp azzal járunk jól, ha a folt kialakulását követően rögtön akcióba lépünk. Ha hagyjuk, hogy a szennyeződésnek legyen ideje beleivódni az anyagba, utóbb sokkal nehezebben, de még inkább sehogy nem fogjuk tudni eltávolítani azt. A friss foltokat egy hideg vízben átitatott törlőkendővel tisztítsuk meg. A régi foltok ellen már erősebb fegyver kell: oldjunk fel egy aszpirintablettát egy pohár vízben, majd töröljük le a szennyezett részt egy nedves ronggyal. A legjobb eredmény érdekében a mosószappant javasoljuk – 2 deci vízhez egy evőkanál szappanreszelék.

A különböző tollakból és markerekből származó foltok ellen a már jól bevált citromsavat használhatjuk bőr vagy textilbőr javítása alkalmával. Oldjunk fel egy evőkanállal belőle egy pohár vízben, majd tisztítsuk meg vele a felületet, végül töröljük azt szárazra. Az italfoltok, mint a tea, a kávé vagy a gyümölcslé nyomainak eltávolítása a legkönnyebb hagyományos mosószerrel. Arra azért ügyeljünk, hogy a mosószer lehetőleg ne tartalmazzon klórt.

bőrbútor javítás házilag

Bőrbútor javítás: megszabadulás a karcolásoktól

A bőrbútor javítás gyakorlatilag kikerülhetetlen eleme a karcolások reparálása, miután ezen anyag könnyedén károsodik ilyen módon. Abban az esetben, ha a kárpit nincs teljesen átvágva, akkor nem teljesen veszett az ügy. A karcolások házilag történő helyreállításához szükségünk lesz olívaolajra, valamint egy pamut szalvétára:

 • Öntsünk olajat a karcolás környékére
 • Finom és körkörös mozdulatokkal kenjük bele a pamut törölköző segítségével
 • Hagyjuk 1 órán keresztül megszáradni a kezelt felületet
 • Amennyiben még mindig jelen van a karcolás, ismételjük meg a karcolást 2-3 alkalommal

Egy másik módszer, amely nagy segítségünkre lehet a karcolások ellen, az a cipőfény használata. Igaz, hogy ezzel nem távolítjuk el a karcolásokat, viszont remekül lehet velük azokat álcázni. A legjobb eredmény érdekében igyekezzünk olyan árnyalatot választani a cipőfényből, amely szinte teljesen megegyezik a kárpittal.

lyukas bőr kanapé javítás

Lyukak eltávolítása

A bőrbútor javítása lyuk esetén már kicsit komolyabb eszközöket kíván meg – nevezetesen folyékony speciális ragasztót. Ilyenkor a helyreállításhoz az alábbi lépéseket ajánlott követni:

 • Gyógyszertári alkohollal tisztítsuk meg és zsírtalanítsuk a területet
 • Egy fogpiszkálóval vagy hurkapálcikával vigyük fel a sérült bőrfelület belső részére a speciális ragasztót
 • Óvatosan nyomjuk le az anyagot, majd egy ronggyal távolítsuk el a felesleges ragasztót
 • Miután megszáradt a kezelt rész, színeltérés esetén fessük le a területet azonos árnyalatúra

Amennyiben a bőrbútor javítás során házilag kezelnénk a kisebb károsodásokat, ne használjunk erős vegyszereket. Az igazán tartós és esztétikus végeredményért azonban inkább érdemes szakemberhez fordulni. Bár az otthoni praktikákkal rövidtávon elodázhatjuk kedvenc bőrkanapénk karbantartását, hosszútávon mindenképp jobban járunk egy profi kárpitossal.

Mi felújítjuk régi bútorait! Kérjen tőlünk ajánlatot akár helyszíni felmérésre!