Vintage lakberendezés: hasznos tippek

Időnk nagy részét az otthonunkban töltjük, ezért szeretjük, ha gondosan kiválasztott, mutatós és praktikus kellékek kerülnek a lakásunkba. Sajnos az idő vasfoga minden használati cikken meglátszik: az évek múltával a tárgyak elhasználódnak, elromlanak, veszítenek csillogásukból. Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás annak tűnhet, ha újat vásárolunk a régi helyett. De miért kellene kidobnunk ütött-kopott bútorainkat, amikor manapság a vintage stílus a menő?

Ha nem szeretnénk felesleges költekezésbe kezdeni, és valami jót is tennénk a környezetünkért, akkor nem árt megismerkedünk a vintage lakberendezés alapjaival. Cikkünkben bevezetünk a vintage lakásdekoráció rejtelmeibe, és hasznos tippeket adunk a kezdő lépésekhez.

vintage lakberendezés nappali

Vintage lakberendezés: régi tárgyak új köntösben

Bizonyára már sok helyen hallottad a vintage szót, de vajon tudod-e, hogy pontosan mit jelent? A vintage kifejezés szó szerint lefordítva szüretet, évjáratot vagy bortermést jelent. Ezt eredetileg a borászatban használták, utalva a bor kitűnő minőségére és régiségére.

Időközben a szót átvette a divat és a lakberendezés világa is, ugyanezekkel a jelentésekkel. Ez a modernkori stílusirányzat azt sugallja nekünk, hogy a régiség érték és megéri a múltból inspirálódni. A nem mindennapi stílus eredetileg az 1920-as és az 1970-es évek közötti időszak ruházatára és lakberendezésére vonatkozott, mára ez viszont kicsit kibővült. Ráadásul országonként változó, hogy pontosan milyen időintervallumot tekintenek mérvadónak.

vintage nappali ötletek hintaszék

Tömegcikkek helyett egyedi bútorok

A vintage lakberendezés egyedi, múltidéző és erősen karakteres vonásokon alapszik. Főképp modern klasszikus bútorzat jellemzi, ami azt jelenti, hogy a régebbi típusú bútorok modern, korszerű környezetben vannak elhelyezve. Attól válik igazán különlegessé, hogy nem a tömegeknek gyártott tárgyakat használja, hanem olyan jellegzetes, már-már alig kapható kellékeket, amelyekkel ki lehet tűnni a sorból.

A régi bútorok felhasználásával a vintage irányzat hozzájárul a környezet védelméhez is. Arra ösztönöz bennünket, hogy ne dobjuk ki ódivatú, feleslegesnek tűnő berendezéseinket, inkább öltöztessük azokat új köntösbe.

vintage lakberendezés hálószoba

Vintage lakásdekoráció: hogyan kezdj hozzá?

Ha te is szeretnél vintage hangulatot teremteni lakásodban, akkor a következő kezdeti lépések hasznosak lehetnek a számodra.

  1. Kutass fel régi, elsőre hasznavehetetlennek látszó tárgyakat! A padláson vagy a már raktárnak használt gyerekszobádban biztosan találsz olyan tárgyakat vagy bútorokat, amelyekkel berendezheted álmaid lakását. Lehet ez egy sokat használt komód, tv állvány vagy egy régi lámpa. Tisztítsd le őket, és ha szükségét érzed, akkor fesd is le ezeket olyan színre, amilyen a szobádban vagy a nappalidban dominál.
  2. Adj új funkciót a kellékeknek! Egy-egy múltszázadi bőröndből akár éjjeliszekrényt is készíthetsz, képkeretből pedig ékszertartó is varázsolható. A lehetőségeknek csak a kreativitásod szabhat határt. Ha kell, inspirálódj videókból, blogcikkekből vagy szakkönyvekből.
  3. Figyelj a színek összhangjára! A vintage stílus esetében fontos, hogy a színek harmóniában legyenek egymással. Az ilyen lakásokat legtöbbször egyszínű bútorok jellemzik, csak a textilek vagy függöny anyagok tarkák. Ha például vintage nappali ötletek után keresgélsz, akkor ez az első dolog, amire a szakmabeliek is felhívják a figyelmed.
  4. Szükség esetén kérd szakértő segítségét! A bútorok csinosítgatása nem mindenkinek jelent könnyű feladatot, ezért ilyenkor javasolt konzultálni egy szakemberrel, aki bútor restaurálással és bútor javítással foglalkozik. Amennyiben átadjuk egy szakértőnek a munkát, biztosak lehetünk benne, hogy bútoraink igényes külsőt kapnak, miközben megmarad autentikus jellegük is.
vintage lakásdekoráció példa

Szeretné egy profi lakberendező tanácsait meghallgatni egy kis lakás kialakításával kapcsolatosan? Kérjen tőlünk személyre szóló ajánlatot!