Székhuzatok otthonra

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Minden bútorszövet, így a székhuzat is meghatározó elem lehet lakásunk hangulatának kialakításában. A lakás feldobása, egy ünnepi esemény hangulatához való illeszkedés vagy a kárpit védelme egyaránt lehet a választott székhuzat célja. Ráadásul a székhuzatok általában könnyen cserélhetők, levehetők, így pillanatok alatt teljesen más stílust varázsolhatunk otthonunkba.

Halvány színekkel kellemes, hívogató hatást érhetünk el, viszont egy-egy élénk szín visszafogott használata élettel tölti meg a teret. Ha bizonytalanok vagyunk, válasszuk például a kéket: sokan kedvelik és remekül párosítható meleg színekkel.

Cikkünk segít az anyagválasztásban, a megfelelő stílus megtalálásában, továbbá abban, hogy milyen célra milyen székhuzatot érdemes választani.

Székhuzatok

Határozzuk meg a székhuzatok funkcióját!

Egyszerű védelmi funkció

A védelmi funkció főleg kisgyermekes vagy háziállatot tartó családok részére hasznos. Hiszen ahol gyerek van, ott óhatatlanul kiömlik ez vagy az.Szerencsére létezik egy igen praktikus megoldás, amivel átmeneti védelmet tudunk biztosítani kedvenc bútorainknak. Ha székhuzattal fedjük be étkezőszékeinket, nem kell féltenünk sem a vadiúj kárpitot, sem a nagymamától örökölt kényes bútorokat. Ha esetleg nagy létszámú vendégsereg érkezik hozzánk, pillanatok alatt fel tudjuk húzni étkezőszékeinkre a védőhuzatot.

Amikor pedig a gyerekek házon kívül vannak, és a házi kedvenc is a kertben tartózkodik, kisebb (felnőtt) vendégség tiszteletére le tudjuk venni a székhuzatot, hogy kárpitozott étkezőszékeink eredeti szépségükben pompázhassanak.

Régi szék újrahúzása

A viseltes, foltos-koszos székeket költséghatékonyan felújíthatjuk, illetve megvédhetjük őket a további sérülésektől. Vagyis ahelyett, hogy méregdrágán vásárolnánk egy új szettet, a régi székeket újjá varázsolhatjuk. Így bútoraink még évekig fogják szolgálni családunkat.

Sokféle anyagból és megszámlálhatatlan színben kapni székhuzatokat, amiből mi magunk is elkészíthetjük a saját példányunkat. Sőt, még inkább pénztárca- és környezetkímélő, amennyiben egyéb, másra már nem használt textíliát használunk fel, ilyen lehet például a függöny, a lepedő és az ágyneműhuzat.

Az új székhuzatot könnyen a konyha stílusához, például a függöny vagy a tapéta színéhez igazíthatjuk, így a korábbinál még tetszetősebb is lehet a végeredmény.

Otthonunk feldobása

Teremtsünk új hangulatot nappalinkban vagy konyhánkban csupán azzal, hogy székeinkre új huzatot teszünk.

Túl sok a világos vagy a sötét árnyalat otthonunkban? Válasszunk az uralkodó színnel ellentétes árnyalatú székhuzatot, így a színek egyensúlyban lesznek. Érdemes olyan székhuzatot venni, aminek színe, mintája eltér a többi bútorszövetétől, ami az otthonosság és melegség érzését fogja nyújtani. Ha sok a semleges szín otthonunkban, akkor fűszerezzük a hangulatot egy élettel teli színnel. Ez nyugodtságot sugároz és hívogatóvá teszi a lakást.

Ha magunk végezzük a kárpitozást, egészen szokatlan és újszerű székhuzatokat alkothatunk, például patchworkkel (=folttechnikával). Ezzel nemcsak egyedi darabokat hozhatunk létre, de újra tudjuk hasznosítani a lakásunkban található más textíliákat is.

Különleges alkalmakra

A székhuzattal vagy más néven székszoknyával főként esküvőkön, céges partikon vagy más formális eseményeken találkozhatunk. Egy ilyen huzattal gyakorlatilag bármilyen hangulat megteremthető, bármilyen stílushoz igazítható.

Esküvőre a szatén anyag remek választás, hiszen az elegáns, selymes fényével remekül illik egy nyári, szabadban megtartott lakodalomhoz. Válasszunk élénk színeket!

Bankettre a poliészterből készült székhuzat lesz a megfelelő, ami jól igazítható kerek és szögletes háttámlájú székekhez. Ez az anyag finomságot kölcsönöz a székeknek.

Gondoljuk át a szín- és a mintaválasztást is, és kizárólag kiváló minőségű terméket árusító kereskedőtől vásároljunk vagy kölcsönözzünk. Sok bosszúságot okozhat egy meggondolatlanul választott anyag vagy szín, nem is beszélve a költségekről.

Válasszuk ki a megfelelő anyagot!

Pamut

A pamut anyagát a gyapot növény magja körüli puha szálakból készítik. A gyapot meleg éghajlaton termeszthető, Amerikában, Afrikában és Indiában őshonos. A pamut könnyű, légáteresztő anyag, főleg cérnát és fonalat készítenek belőle. Könnyű varrni és igen rugalmas. Ellenálló, mégis finom, puha, kevésbé halványul.

Hátránya, hogy hajlamos a szennyeződésre és ráncosodásra, ezek a gyengeségei azonban könnyen orvosolhatóak másmilyen szállal keverve. Éppen ezért 100%-ban pamutból készült bútorszövetet nemigen találni, jellemzően 45-60%-ban készítik a kárpitokat. Műszállal kombinálva könnyen mosható, és a szappanos vízzel eltávolítható belőle a kosz.

Pamutból pamutvászon és farmeranyag is készül. Mint székhuzat, mindkét anyag sugárzó megjelenést biztosít, mégis rendkívül erős.

Vászon

A vászon anyagtípus és egyben szövési mód is. Egyik típusa a lenvászon rendkívül tartós, háromszor erősebb a pamutnál, már az ősi Egyiptomban is használták. Porózus szerkezete miatt kiváló hővezető és nedvszívó képességű. Jóval színtartóbb, mint más anyagok, ráadásul természetes baktériumölő hatása is van. Dekoratív megjelenése miatt ideális formális eseményekre, kizárólag felnőttek által használt környezetben.

Nagycsaládosoknak nem ajánljuk a vászon székhuzatot, mivel ráncosodásra hajlamos, hamar meglátszik rajta a használat és könnyen foltos lesz. A folttal szennyezett vásznat professzionális tisztítóban kell tisztíttatni, hogy elkerüljük az anyag összezsugorodását.

Szövet kárpit vagy gobelin

A szövetből gyakran készítenek székhuzatot, mivel igencsak mutatós és finom anyag. Éppen ezért mindenki kedveli, ráadásul könnyen tisztítható, ezért kisgyermekes családok számára is ideális választás. Amire érdemes figyelni, az a kopásállóság. Ha nem megfelelő minőségű anyagot vásárolunk, hamar elkopik. Az úgynevezett martindale szám árulja el, hogy mennyire ellenálló a szövet. Ha ez az érték eléri a 20 ezret, nyugodtak lehetünk a minőséget illetően.

A szövet amellet, hogy otthonos, igen mutatós, elegáns anyag, tapintása is finom, puha, ezért különleges alkalmakra is ajánlott. Remekül illik hozzá a Viktória korabeli díszítés is.

További előnye, hogy kedvező az ára, így bárki számára is megfelelő választás.

Spandex

A spandexből készült székhuzat egyszerűen levehető és könnyen mosható, remekül megvédi a kosztól bútorainkat, ezért (kis)gyermekes, nyüzsgő családok számára is ideális.

Modern és stílusos egyben, egyszerűen díszíthető virágokkal, szalagokkal, ezért hivatalos eseményeken is megállja a helyét. Nem véletlen, hogy céges rendezvényeken és esküvőkön is gyakran ezt az anyagot választják székhuzatnak.

A spandex rendkívül rugalmas, így rásimul a felületre, nem kell igazgatni, nem ráncosodik, nem kell vasalni sem, sem gőzölni.

Szinte bármilyen típusú széket befedhetünk spandexszel, akár még összecsukhatót is. Azonban a spandex ára kissé borsos, ha spórolni szeretnénk, helyettesítsük a hasonló tulajdonságokkal rendelkező poliészterrel. A fő különbség, hogy a poliészter igényli a vasalást.

Illeszkedjen a lakásba a székhuzat!

A közepes erősségű színek igen praktikusak, mivel kevésbé kevésbé látsznak meg rajtuk a szennyeződések. Ellenben a sötét és világos árnyalatok könnyen koszolódnak.

Ne csak a színekkel játsszunk, bátran nyúljunk a minták felé! A mintás székhuzaton kevésbé látszik meg a használat, emellett energiával tölti meg a teret.

Emellett anyag textúrájára is figyeljünk! Bátran keverjük a különböző tapintású anyagokat (például bőr és szövet). Például egy elegáns bőrkanapéhoz puha anyagból készült székhuzatot választhatunk

Érdemes olyan bútorszövetet vásárolni, ami természetes és mesterséges anyag keverékéből áll, így mindkét anyag pozitív tulajdonságait élvezhetjük.

Shabby chic stílus

A shabby angol szó jelentése kopott, a chic pedig elegáns, stílusos. Bár e kettő elsőre ellentétes fogalom, valójában remekül kiegészítik egymást. A shabby chic túlmutat egy lakberendezési stíluson, sokkal inkább életfilozófia. Lényege, hogy a tárgyaknak nem kell egyformának és tökéletesnek lennie.

Puha damaszt, tompa színű bársonyok, aranyozott díszítések, bojtok és rojtok is passzolnak ehhez a stílushoz.

Modern stílus

A modern lakberendezési stílus lényege a letisztultság. Itt rojtok és fodrok helyett egyenes vonalakat találunk. Ehhez a stílushoz a spandexhez hasonló mikroszálas székhuzat illik legjobban, mely ellenálló képességének és rugalmasságának köszönhetően ideális modern étkezőszékeinkre.

Klasszikus stílus

A klasszikus lakberendezési stílus fő jellemzői az elegancia és a visszafogottság.

Fontos, hogy ne pakoljuk tele dísztárgyakkal a lakást, ellenben a nagy mennyiségű textília otthonos, a melegség érzését adja. Konyhánkban pedig a praktikum és az egységes megjelenés legyen a fő irányadó.

lakásba illeszkedő székhuzat

Mérjük le megfelelően a széket!

A pontos méretek ismerete szükséges az anyag kiválasztásánál. Szokatlan formájú székekre rugalmatlan anyagból a tényleges méretnél többet kell vásárolni, különben a székhuzat nem fog megfelelően illeszkedni. Amennyiben díszesebb székhuzatot szeretnénk, szintén nagyobb mennyiségű anyagra lesz szükség, ami függ például a szék magasságától.

A következő méreteket szükséges levenni anyagvásárlás előtt.

  • Magasság: a háttámla legmagasabb pontjának talajtól való távolsága.
  • Szélesség: a háttámla egymástól legtávolabb eső pontjai közötti távolság.
  • Mélység: az ülőke elülső peremétől a háttámla külső széléig lévő távolság.
  • Szék lábának szélessége: a két láb egymástól távolabb eső peremeinek távolsága, az ülőkével párhuzamosan mérve.

Jó tanácsok a biztonságos takarításhoz

Első lépésként porszívóval és finomszőrű kefével tisztítsuk meg a felületet. A folteltávolítót mindenképp teszteljük egy kevésbé látható helyen. Ha rendben van, akkor az egész bútort tisztítsuk meg alaposan, hisz a folttisztítás helyén kivilágosodik az anyag.

Milyen foltot milyen módszerrel távolítsunk el?

Csokoládé folt

Hideg vízzel távolítsuk el a csokoládé foltot. Ha már beivódott az anyagba, szappanos vízzel tudjuk oldani. Ha ez sem működik, vessünk be benzint, felmelegített glicerint, ammóniát vagy ecetet.

Borfolt

Nedves borfoltra szórjunk kukoricakeményítőt, nedvesítsük meg tejjel, ezután szappanos vízzel tisztítsuk meg. Ha megszáradt, ecettel töröljük át. Makacsabb foltot egy órán át áztassunk forró tejben vagy ecetben, és öblítsük ki alaposan.

Zsírfolt

Nedvesen liszttel szórjunk meg. Szárazon pedig helyezzünk a foltra nedvszívó papírt és vasalóval menjünk keresztül rajta. Cserélgessük a papírt, amíg a zsírt fel nem itatja. A megmaradt szennyeződést higított ammóniával átitatott ronggyal töröljük át.

Selyem anyagot zsírkő porral szórjuk be, majd finoman keféljük át.

Gyümölcs- vagy zöldségfolt

  • Természetes anyag esetében az alkoholt és a vizet egyenlő arányban keverjünk össze, majd 50%-os hígítású ecettel távolítsuk el a foltot.
  • Műszálas anyagot szappanos vízzel tisztíthatunk, majd egy nedves rongyra 1 csepp 70%-os alkoholt cseppentsünk és ezzel törüljünk át.
  • Gyapjúszövetet kevés ecettel tisztítsuk és amilyen gyorsan csak lehet, öblítsük ki.
  • Piros gyümölcs foltot citromlével szedhetünk ki (alaposan öblítsük ki).

Székhuzat választás fő szempontjai

Székhuzat anyagának kiválasztásánál a fő szempont a használat célja, illetve az, hogy milyen hatásoknak lesz kitéve. Ünnepi alkalomra szánjunk vagy mindennapi használatra? Védelmi vagy dekorációs funkcióra keresünk anyagot? Milyen erősen lesz igénybe véve, mennyire lesz kitéve szennyeződésnek? Milyen könnyen lehet tisztítani? Milyen színek jellemzőek az adott helyiségben, ahol a székeket használni fogjuk?

Ha a fenti kérdésekre tudjuk a helyes választ, egészen biztosan meg fogjuk találni az igényeinknek megfelelő székhuzatot.

Szeretné egy profi kárpitosra bízni a felújítást? Kérjen tőlünk személyre szóló ajánlatot!