Nappali szín ötletek: így teremts kellemes légkört otthonodban!

Ha eddig úgy gondoltad, hogy nincs különösebb jelentősége a szobád, a konyhád vagy a nappalid színének, valószínűleg tévúton jártál. A színek ugyanis hatással vannak ránk, befolyásolják a hangulatunkat, a viselkedésünket, sőt, sok esetben a döntéseinket is.

Bizonyos színek energiát, vidámságot, jókedvet sugároznak, míg mások ellazítanak és megnyugtatnak. Sokan gyógyító erőket is tulajdonítanak a különféle színeknek, ami azt jelenti, hogy egészségünkre is pozitív hatást gyakorolhatnak. Érdemes tehát jól meggondolni, milyen színre festjük a lakás különböző helyiségeit.

Ha nappali szín ötletek után keresgélsz, jó helyen jársz: cikkünkben bemutatjuk, hogyan tudsz kellemes légkört teremteni nappalidban egy jól megválasztott színnel!

Nappali szín ötletek: ezekre érdemes figyelni!

Megtalálni a tökéletes színt a nappalinkba nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Ha figyelembe veszünk néhány alapvető szabályt, akkor könnyebben meghozhatjuk a végső döntést. A következő tudnivalók segítségünkre lehetnek a színválasztáskor:

Hideg és meleg színek

A színeket, attól függően, hogy milyen hőérzetet keltenek bennünk, két csoportra osztjuk: hideg és meleg színekre. Jó, ha tisztában vagyunk vele, melyik szín hova tartozik, ugyanis ezzel lényegesen meghatározhatjuk a nappalink légkörét.

Hideg szín például a kék és a zöld, meleg szín a sárga és a piros. Az olyan térségek esetében, mint a nappali, javasolt meleg árnyalatokat használni, mert ezek vidám hangulatot keltenek bennünk és a hozzánk érkező vendégekben is.

nappali szín ötletek világos tér

Térszűkítés, tértágítás színekkel

Ha körül kellene írnunk álmaink nappaliját, akkor szinte biztos, hogy szerepelne benne a tágas jelző. De mi van akkor, ha kicsi a lakásunk? Ilyenkor sem kell kétségbe esni, a színek segítségével ugyanis optikailag tágíthatjuk a teret. Erre a világos színek a legalkalmasabbak, míg a sötét tónusokkal a túl nagy tereket szűkíthetjük.

nappali szín ötletek térszűkítés

Árnyalás

Természetesen nem kötelező a nappalinkat egyszínűre kifesteni. Ha játszani szeretnénk egy kicsit a színekkel, megpróbálkozhatunk az árnyalás módszerével. Ezt leginkább a szürke szín segítségével tehetjük meg. Emellett a fehér hozzáadásával világosíthatjuk, feketével tompíthatjuk, vagyis sötétíthetjük az adott helyiséget. Amennyiben egyszerűbb megoldást szeretnénk a festésnél, vásároljunk néhány dizájnos fali tapétát, hiszen ezek is nagyon jól tudnak mutatni a nappaliban.

nappali falszín ötletek tapéta

Bútorzat

A lakás berendezése is meghatározhatja azt, hogy milyen színű legyen a nappalink. A különböző bútorok ráerősíthetnek a fal színére, de a kettő ki is egészítheti egymást. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a különböző színeket mivel lehet szabadon párosítani, kérjük ki egy lakberendező tanácsát! Így biztosan ízléses lesz az összkép.

+ Tipp: Ha szeretjük a sárgát, és nem akarunk több időt tölteni nappali falszín ötletek keresgélésével, akkor a legegyszerűbb, ha máris elmegyünk az üzletbe némi sárga festékért. A sárga szín ugyanis tökéletes választás lehet: optimizmust, vidámságot, napfényt sugároz a lakásba.

nappali falszín ötletek sárga

Szeretné egy profi lakberendező tanácsait meghallgatni egy kis lakás kialakításával kapcsolatosan? Kérjen tőlünk személyre szóló ajánlatot!