Függöny ötletek nappaliba: Lakásfelújítás mesterfokon

Egy jól megválasztott függöny igazi éke lehet a lakásnak, ezért érdemes megfontoltan választani. Amellett, hogy elzárja a magánéletünket a kíváncsi tekintetek elől és felfogja a fényt, tágíthatja a teret és kerekebbé teheti a szoba berendezését is.

Elsőre talán ijesztőnek tűnhet a feladat, hogy a véget nem érő kínálatban megtaláljuk a tökéletes függönyt, de cikkünkben végigvesszük azt a nyolc szempontot, amelyet szem előtt tartva bárki kiválaszthatja az otthonába leginkább illő darabot – még az is, aki számára eddig teljesen ismeretlen terep volt a lakberendezés!

Modern függöny ötletek a nappaliba

1. Fényáteresztő és sötétítő függönyök

A legtöbb embernek a dekorálás, a lakás csinosítása jut eszébe a függönyökről – ami nem csoda, hiszen a lakástextilek valóban otthonossá varázsolják bármelyik helyiséget. A függönyök viszont nemcsak dekorációs elemként szolgálnak: felfogják a napfényt, így a szoba árnyékolásához, sötétítéséhez is nélkülözhetetlenek.

Ez alapján két fő függöny típust különböztetünk meg: a sötétítő és fényáteresztő függönyöket.

  • A fényáteresztő függönyök – ahogy azt a nevük is sejteti – átengedik, megszűrik a napsugarakat, így a szobában világos marad.
  • A fényzáró vagy sötétítő függönyök ezzel szemben kizárják a fény jelentős részét, ezért tökéletesen alkalmasak a szoba sötétítésére. Ha a szóban forgó ablakon nincs redőny vagy roló, akkor nélkülözhetetlenek!

2. A méret és a hossz kérdése

A függöny mérete kulcskérdés, a meghatározásához pedig elengedhetetlen, hogy pontos adatai legyenek a függöny leendő helyéről.

Első lépésként mindenképp mérje le a függönykarnist! Ha vannak rajta végzárók, azokat ne mérje hozzá, csak a karnis használható részét! Ha nem egy darabban, hanem két darabban szeretné a függönyt, akkor a karnis felezőpontjából kiindulva mérje le, hogy mekkora lenne a bal oldali és a jobb oldali függöny szélessége.

Mivel a függöny ráncoltatva mutat igazán jól, érdemes a karnis hosszának két- vagy két és félszeresével számolni az anyag megvásárlásakor.

A másik kardinális kérdés, a hossz: a függöny érhet a párkányig, a radiátorig vagy akár a padlóig is. Bár egyszerűnek tűnik ez az egyenlet, a karnis és a párkány/radiátor/padló közti távolságon túl néhány apróságot azért érdemes szem előtt tartani: legyen szó füles megoldású, csipeszes felfogású vagy anyagában bújtatható függönyről, ezekkel minden esetben tervezni kell az ideális hossz kiszámolásakor!

3. Bújjon el elegánsan a kíváncsi tekintetek elől

Az otthon az a hely, ahol az ember elbújhat egy kicsit a világ szeme elől. Ahhoz, hogy ez megtörténjen és valóban intim hellyé váljon a lakása, szintén igénybe veheti a függönyök adta lehetőségeket! Egyéni ízlés kérdése, hogy ki mennyire szeret elbújni, de a képlet egyszerű: minél vastagabb szövésű függönyt választ, annál kevesebb fényt engedhet be vele kintről, ezáltal annál kevésbé lehet majd kívülről belátni.

Sok esetben már egy fényáteresztő függöny is alkalmas rá, hogy az utca elől elrejtse az otthonát, de sötétedés után, amikor bent már égnek a lámpák, mindenképp használjon sötétítő függönyt, hiszen ilyenkor egy vékonyabb textilen azonnal átsejlik minden, ami a nappaliban történik.

Fényáteresztő függöny ötletek a nappaliba és gyerekszobába

4. A hosszú távú elégedettség titka: a körültekintően megválasztott anyag

Ahogy már említettük, nemcsak dekorációs célból fontos, hogy mi kerül az ablak elé. Ahhoz, hogy a függöny a funkcióját is a lehető legtökéletesebben betölthesse, mindenképp gondolja át, milyen célból kerül az adott textil a helyére. Sötétítő függönynek csakis vastag szövésű kárpitot válasszon, fényáteresztőnek pedig egy szellősebben szőtt darabot!

A legkedveltebb fényáteresztő függönyanyagok

  • organza
  • félorganza
  • voile (vagy fátyolszövet)
  • sablé
  • taft
  • szatén

Míg a legtöbb sötétítő függöny jacquard szövetből vagy black outból készül.

5. Így lesz kerek a kép: mindent a színekről és a mintákról

Ahogy a kárpitozás, úgy a függönyválasztás is alapjaiban határozza meg egy helyiség hangulatát, hiszen egy antik hatású bársonyfüggöny, vagy egy minimalista stílusú, modern textil egészen más hatást kelt.

A sötétítő függöny színét nyugodtan igazítsa a szoba színvilágához, de ne felejtse el, hogy a fényáteresztő függöny megváltoztathatja a bejövő fény színét! A napos helyiségekben jól mutatnak a hidegebb színek, a nyugati fekvésű szobákat viszont inkább melegebb árnyalatokkal teheti otthonossá.

Ha a berendezett helyiség színekben gazdag, érdemes visszafogott függönyt választania – a hangsúlyos darabok inkább egy visszafogott enteriőrben tudnak ízlésesen érvényesülni.

Minták terén a helyiség mérete legyen a mérvadó: kis terekben, illetve kicsi ablakok esetén csakis apró minta jöhet szóba, a nagy minták pedig csak nagy térben mutatnak igazán jól.

Az alacsony belmagasságot hosszanti mintákkal ügyesen ellensúlyozhatja, míg nagy belmagasság esetén a vízszintes minták is szépen érvényesülnek.

6. Rend a lelke mindennek: ne feledkezzen meg a tisztításról sem

Ahogy minden bútorszövet, úgy a függöny is igényli a tisztítást, ezért az sem utolsó szempont, hogy mennyi időt, energiát és pénzt szánna a jövőbeli tisztításra. Ha saját kezűleg és viszonylag egyszerűen tisztítható függönyre vágyik, válasszon olyan modellt, amely mosógépben is mosható. Csak akkor válasszon olyan darabot, amely kíméletes tisztítást igényel, ha nem jelentene problémát a függöny időnkénti szakember általi tisztíttatása.

És persze a vasalásról se feledkezzen meg: egy szintetikus függönyt a mosást követően azonnal a helyére akaszthat, egy pamut függönyt viszont vasalni kell.

7. A praktikum mindenek felett: természetes szellőzés szabályozás

Mivel a függöny az ablak elé kerül, mindenképp terveznie kell azzal is, hogy az adott ablakot milyen rendszerességgel használná. A ritkán használt ablakokat el lehet rejteni egy vastag szövésű sötétítő függöny mögé, de a nappali a családi élet fő színtere, ezért ebben a helyiségben a rendszeres szellőztetésre is gondolnia kell!

Minél vastagabb szövésű egy textil, annál kevésbé engedi át a szövet a levegőt, ezért érdemes fényáteresztő, finomabb szövésű textilt választania – hacsak nem jelent gondot, hogy a szellőztetés idejére a függönyt el kell húzni teljesen.

8. A praktikumon túl: stílusos függöny ötletek nappaliba

A függöny mérete, anyaga, színe és mintája együttesen határozza meg az adott modell stílusát – a függöny stílusa pedig alapjaiban befolyásolja a berendezett helyiség összképét.

Legyen az otthona klasszikus, modern, minimalista vagy épp bohém stílusban berendezve, ügyeljen rá, hogy a választott textilek – így a függöny is – harmonizáljanak a tér többi kiegészítőjével. Mivel egy szoba összképét és hangulatát leginkább a lakástextilek határozzák meg, válasszon körültekintően!

Aggodalomra semmi ok: ezek a kiegészítők cserélhetők le a legkisebb anyagi ráfordítás mellett, és egy függönycsere akár egy teljes stílusváltással is felérhet!

Létezik a tökéletes, csak meg kell találnia!

A legfontosabb szempontokat szem előtt tartva bárki kiválaszthatja a tökéletes függönyt, amellyel hosszú távon elégedett lehet. Akkor sem kell kétségbe esnie, ha nincs tapasztalata a lakberendezésben: csak gondolja át, mekkora helyiség, mekkora ablakát, milyen stílusban szeretné felöltöztetni.

Mivel a lakástextilek egyszerűen és olcsóbban cserélhetőek, mint a lakás bármely más berendezése, a függöny kiválasztását érdemes a lakberendezés utolsó lépésének meghagyni. Így valóban igaz az, hogy egy jól megválasztott függöny felteszi a pontot az i-re a lakásban.

Csapatunkkal különleges anyagokból készítjük el a függönyöket: kattintson az ajánlatkérő űrlapért!