Kárpitozott etetőszék

Hogyan lesz a régiből új?

Érdekes tény, hogy egészen az 1960-es évekig lószőrt használtak az ülőalkalmatosságok párnázott részének elkészítéséhez. Azonban az újonnan megjelenő, első modern anyagokkal a munka gyorsabb lett, ezért a lószőrt és az afrikot szivacsra cserélték.

Az ülő- vagy a fekvő alkalmatosságok párnázása, kárpittal való bevonása és díszítése maga a kárpitozási folyamat. Minden széknek, fotelnek vagy kanapénak szüksége van védelemre, amit a kárpit tökéletesen biztosít számára. Olykor pedig esztétikai szempontokból szükséges a kárpitozás.

A székek kárpitozása kifejezetten ajánlott és közkedvelt, például egy kárpitozott étkezőszék sokkal stílusosabb és kényelmesebb, mint párna nélküli társai. Bármilyen semleges tér könnyűszerrel feldobható egy élénk színű vagy vidám mintájú bútorszövettel, és az ósdi étkezőszékeket a konyha külleméhez igazíthatjuk. A szakboltokban kapható bútorszövetek száma pedig végtelen, így mindenki megtalálhatja a kinézetben, tulajdonságaiban neki tetszőt.

kárpitozás

Mikor van szükség felújításra?

Előkerült a sufniból egy régi szék, esetleg a nagyszülőktől örököltünk pár ósdi bútordarabot, netán egy lomtalanításból származó szerzemény vár a garázsban arra, hogy felfedezzék? Bármelyik eset is álljon fenn: a kárpitozásnak köszönhetően a régi étkezőszék szebb lesz, mint újkorában.

Milyen esetekben érdemes időt szánni a felújításra?

Egyediség

Kiváló lehetőség, hogy valami egyedit alkossunk, ami senki másnak nincs! Vendégeink pedig nem győzik majd dicsérni, hogy kárpitozott étkezőszékeink milyen különlegesek és mutatósak.

Minőség

Régen a bútorokat – ellentétben a maiakkal – több generáció számára tervezték. Rendszerint tömörfát használtak, ami tartósabb, mint a mai pozdorjából készült darabok.

Költségek

Sok pénzt takaríthatunk meg, hiszen a kárpitozás jóval olcsóbb, mint egy új szék beszerzése.

Amennyiben a szék szerkezete jó állapotban van, a felújítás megoldható. Nem probléma, ha a szivacs régi, kellemetlen szaga van, hisz ezt is könnyen lehet cserélni.

Amikor sajnos nem megoldás a kárpitozás

Sajnos vannak olyan esetek, amikor nem érdemes a felújítással vesződni. Nézzük, milyen esetekről van szó!

  • A váz sérült, tele van szújárattal, esetleg korábban elázott, így a szerkezete nem stabil.
  • Nemcsak a kárpitot kell megvenni, szinte mindent cserélni kell, ezért végeredményben költségesebb lenne felújítani, mint új széket venni.
  • A fába penész ivódott, ami nemcsak kellemetlen szaggal jár, de egészségtelen is belélegezni.

Amennyiben úgy döntünk, hogy a szék nem alkalmas a felújításra, nézzünk utána, hogy a lakóhelyünkön illetékes hulladékkezelő átveszi-e, illetve lomtalanítás során elszállítják-e a régi bútorokat.

A régi bútorokat semmiképpen se égessük el, mert a bútorfák általában kezelve vannak különböző anyagokkal, például lakkal, festékkel. Ezekből a vegyszerekből pedig a tűz mérgező anyagokat szabadíthat fel, ami légzőszervi betegségeket okozhat.

Eszközök és anyagválasztás

Számos kárpitoskellékre van szükség a biztonságos és pontos munkához. Vegyük sorra ezeket!

A kárpit eltávolításához a fő eszközök:

  • A fogó
  • A kalapács
  • A lapos fejű csavarhúzó vagy kecskelábas szegkihúzó.

A kalapács a keret lefejtésében és a szegek kiütögetésében segít, a fogóval és a csavarhúzóval a fémkapcsokat tudjuk kiszedni.

A kalapács a keret lefejtésében és a szegek kiütögetésében segít, a fogóval és a csavarhúzóval a fémkapcsokat tudjuk kiszedni. A kárpit rögzítéséhez pedig tűzőgépre lesz majd szükség. Fontos, hogy amennyiben a széken sérült a fafelület, akkor csiszolópapírral vagy csiszológéppel végig kell menni a problémás területeken.

Amennyiben szem előtt lévő felületeket festünk, használjunk alapozófestéket, mert sokkal mutatósabb lesz a végeredmény. Ha az alapozófesték oldószeres, a fedőfesték lehet vízbázisú, fordítva viszont semmiképpen sem! Mivel a konyhai használat során könnyen érheti nedvesség a kárpitozott étkezőszéket, javasolt vízállóvá tenni lakkozással.

Dekorációs eszközök

Jól jöhet a ragasztó, amivel a végső simításoknál a széleket tudjuk rögzíteni. Dekoratív díszítőelem a dekorgomb, ennek rögzítéséhez szükségünk lesz erős nejlon cérnára, amit legalább négyszeresen varrjunk át, hogy biztosan tartson. A befűzéshez egy óriási tűre (dupla élű tű vagy duplaspitz) lesz szükségünk. Kárpitos szaküzletben szerezhetjük be.

A párna kárpitjának és szegélyének elkészítéséhez használjunk varrógépet.A speciálisabb eszközöket (szegkihúzó, duplaspizt) hobbi- vagy barkácsboltban, kárpitüzletben vehetünk. Gombokat rövidáruboltban találunk.

Kárpitválasztás

A kárpit anyagául strapabíró, gyakori használatra való szövetet válasszunk, melyet kárpitos szaküzletben szerezhetünk be. Ilyen például a vászon, a jacquard-szövet (műszállal kevert pamut) és a szövött kárpit (gobelin). Utóbbi a legnépszerűbb, mivel kiválóan tisztítható. A bútorszövet minőségét az úgynevezett “martindale szám” (kopásállóság) jelzi, ez 10 és 100 ezer között változik. Otthoni használatra a 20-40 ezer között lévő értékű a megfelelő minőségű.

Kényelmes-kárpitozott-étkezőszék

Régiből új: a kárpitozott étkezőszék felújításának menete

A következő lépésekben részletesen szó lesz arról, hogyan érdemes a kárpitozott étkezőszéket felújítani, mire érdemes odafigyelnünk és milyen trükkökkel lehetünk még hatékonyabbak.

A kárpit eltávolítása

Amire szükségünk lesz: lapos végül csavarhúzó, fogó, kesztyű, kecskelábas szegkihúzó, filctoll.

Mielőtt nekiesünk a kárpitozott étkezőszék szétszedésének, lényeges, hogy feljegyezzük a kárpitrészek eltávolításának sorrendjét, illetve az anyagdarabok helyét. Máskülönben nem fogjuk tudni, hogy az új kárpit kiszabott részei hova passzolnak és milyen sorrendben kell őket felhelyezni.

Tipp: Fényképezzük le a széket minden irányból, majd írjuk rá filctollal a régi kárpitra, hogy hova való és nyilakkal mutassuk az irányukat, illetve számozzuk be. A számok azt fogják jelenteni, hogy milyen sorrendben szedtük le az egyes darabokat, így tudni fogjuk, melyik után melyik következik.

A fémkapcsok eltávolítása közben könnyen megsérülhet a kezünk, ezért javasolt kesztyűt viselni.

Érdemes a szék aljánál kezdeni a kárpit eltávolítását, ugyanis jellemzően a mester itt fejezte be a kárpitozást. Először a lapos fejű csavarhúzóval nyúljunk be a kapocs alá, feszítsük fel, majd a fogóval húzzuk ki. Szegek esetén nyúljunk be a fej alá (erre a kecskelábas szegkihúzó kiválóan alkalmas), feszítsük fel, majd alulról kalapáccsal ütögessük ki őket.

Csiszolás, portalanítás

Szükséges eszközök: csiszolópapír vagy csiszológép, törlőrongy.

Mivel csiszolás során rengeteg por képződik, ezt a műveletet a szabadban végezzük, érdemes a szánk elé gumis szűrőt vagy kendőt tenni. Ha féltjük a szemünket, vegyünk fel szemüveget is.

Ha csiszolópapírt választunk, figyeljünk a durvaságára! Régi bútorhoz 120-as szemcseméretű ajánlott, lakkozott felületre pedig 80-as. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy milyen erős csiszolópapírt vásároljunk, a szaküzletben kérjük ki az eladó tanácsát!

Az ecsettel történő festés megkívánja a régi festék alapos lecsiszolását. Azonban ha spray formájú festéket választunk, ez a lépés kihagyható.

Ha alapozófestéket is használunk, ennek felületét is csiszolni kell a fedőréteg felvitele előtt, különben egyenetlen és csúnya lesz.

Csiszolópapírral vagy csiszológéppel a fa részek peremeit, sarkait is szebbé és biztonságosabbá tehetjük a szálkák, göröngyök eltávolításával.

Ha végeztünk a csiszolással, minden felületet alaposan portalanítsuk egy törlőrongy segítségével, mivel a festésnél a tisztaság nagyon fontos.

Festés

Szükséges eszközök: ecset, hab ecset, fedő és alapozó festék, lakk.

Varázsoljuk élettel telivé a fa részeket azok újrafestésével. A legfontosabb, hogy minden esetben az új kárpit felhelyezése előtt fessünk, nehogy összekenjük az anyagot. Figyeljünk arra is, hogy az új székhuzathoz passzoló festéket válasszunk.

Érdemes a fedőfestékkel azonos vagy hasonló alapozófestéket választani. Az alapozó festék kiváló arra is, hogy eltüntessük vele a fában lévő kisebb-nagyobb karcolásokat és hibákat. Ha az alapozófesték megszáradt, csiszoljuk simára, portalanítsuk, és csak ekkor kezdjük felvinni a fedőréteget.

Ha szeretnénk vízállóvá tenni kárpitozott étkezőszékünket, a festék megszáradása után lakkozzuk le a felületet. A letisztult végeredmény érdekében használjunk hab ecsetet, így a lakk felszíne egyenletes lesz.

Mindenképpen vásároljunk hígítót is: egyrészt azért, hogy a festék biztosan kenhető legyen, másrészt, az ecsetek ezzel tisztíthatók, így később is használhatóak lesznek.

Kárpitozás

Szükséges eszközök: olló, tűzőgép, fémkapcsok.

A régi kárpit eltávolítása után kivághatjuk az újat. Használjuk a régit szabásmintának! Figyeljünk oda, hogy anyagunk mintája vagy színe a megfelelő irányba nézzen. Illetve az is fontos, hogy a (nagyobb méretű) minták középre kerüljenek.

Kulcsfontosságú, hogy fordított sorrendben helyezzük fel az új kárpitot! Vagyis azzal a darabbal kezdjük, amelyiket utoljára szedtük le. Például, ha 9 darab kárpitunk van, és az 1-es számozásút távolítottuk el először, akkor a 9. darabbal kezdjük az új szövet feltűzését, majd a 8. következik és így tovább.

Ha a régi szivacs sima felületű és nincs kellemetlen szaga, nyugodtan használhatjuk. Ha viszont sérült, vásároljunk újat és vágjuk méretre.

Mielőtt elkezdjük a kárpitozást, jegyezzük fel, körülbelül hány kapoccsal és hol volt rögzítve a régi kárpit. Aztán helyezzük az első anyagdarabot a régi helyére és a tűzőgépet erősen odanyomva tűzzük végig a régi kapcsok helyein.

További dekoráció

Szükséges eszközök: olló, varrógép.

A felújított kárpitozott étkezőszék sokkal esztétikusabb lesz, ha szegélyt is készítünk neki.

A legegyszerűbb, ha megmentjük az eredeti kárpit szegélyét és ebből szedjük ki a merevítőt (zsinórt), de nyugodtan vehetünk újat is, hiszen csupán pár száz forintos tételről van szó. Bármilyen bútorszövetet, lakástextilt árusító üzletben beszerezhető.

Mikor kivágjuk a kárpitot és belehelyezzük a merevítőt, hagyjunk rá 5-8 cm-t, ezután varrjuk körbe varrógéppel. Fordított irányba tűzzük fel, vagyis ott kezdjük a rögzítését, ahol a régi szegélyt utoljára szedtük le. Mivel ez az elem minden bútordarab esetében eltérő, a pontos lépések munka közben fognak letisztulni.

Ha kétféle színű vagy mintájú bútorszövetet használunk – például az ülőkén és a támlán -, akkor remekül feldobhatjuk a bútordarabunkat. Az eredmény akkor lesz esztétikus, ha ezek egymástól elütnek (például világosszürke és mustársárga). Mielőtt vásárolunk, vegyük figyelembe konyhánk színeit is és hozzá illő árnyalatokat válasszunk.

Ha egy kis csillogást is szeretnénk, díszgombokkal dekoráljuk az új kárpitot. Ezekből millió félét árusítanak méteráru boltokban, kárpit szaküzletekben. Tervezzük meg a gombok helyét, hogy esztétikus legyen, vegyük négybe a nejloncérnát, fűzzük a gombot a cérnára, szúrjuk át a szivacsot és a túloldalon rögzítsük.

A kárpitozott étkezőszék felújítása: ezekre figyeljünk

  • Tervezzük meg pontosan a kárpitozás folyamatát, írjunk bevásárlólistát és gondolatban is készüljünk elő.
  • Kérjük ki szakboltokban (festék, barkács, kárpit szaküzlet) a hozzáértők tanácsát az anyagokról, a kivitelezésről és arról, hogy az adott eszköz megfelelő-e.
  • A kárpitozásnál kiemelkedő jelentőségű, hogy a székhuzat darabjait a helyes irányban szabjuk ki és a rögzítést azzal a darabbal kezdjük, amelyiket utoljára távolítottunk el. Szabásmintaként a régi kárpitot használjuk.
  • Fontos, hogy szabad levegőn dolgozzunk a keletkező por és hulladék, illetve a festés miatt is.

Szeretné egy profi kárpitosra bízni a felújítást? Kérjen tőlünk személyre szóló ajánlatot!